Wpis z mikrobloga

Co w końcu z tą Odrą? Nie miałem możliwości śledzić tematu przez ostatnie dwa tygodnie i teraz widzę, że w mediach cisza. Wiadomo co było główną przyczyną zatrucia? Wskazano winowajców i ukarano? Jakieś środki zaradcze na przyszłość?
Czy mimo wszystko udało im się zamieść temat pod dywan i znowu „Polacy nic się nie stało”? ¯_(ツ)_/¯
#odra #wroclaw #pis #polityka #kiciochpyta
  • 10
@Eco999: Jak to co? Ależ oczywiście że nic. Zero zaskoczenia.
Ponieważ próbki wody zostały za późno pobrane, ustalenie przyczyn jest po prostu niemożliwe. Poza tym, nikomu na tym nie zależy.
Środki zaradcze, niezły dowcip. Minister Moskwa niby coś tam zapowiedziała, ale
- albo na słowach się skończy
- albo przetarg wygra znajomy królika

Tajemnicą poliszyna jest fakt, że wszyscy walą ścieki do rzek, nie tylko do Odry. A służby nie potrafią
@groman43: @austra Zauważyłem właśnie znalezisko na głównej. Na temat alg, fabryk KGHM i innych. Jeśli to rządowe spółki są winne, to nic dziwnego, że są i będą kryte. Widziałem jakiś materiał na temat instalacji odpowiednich czujników i mierników w wodzie, które można nawet łatwo monitorować online mając dane dotyczące składu wody. Nie kryto zdziwienia, że „Wody Polskie” nic takiego nie zainstalowały. Mam nadzieję, że chociaż to się zmieni. Dalej uważam całą
@Eco999: A daj spokój, my w Polsce mieliśmy już i mamy zrzuty ścieków do Wisły, zatrucie Warty, nielegalne spalarnie śmieci, trujcy arsenem KGHM, Turów, Elektrownię Ostołęka, skażenie ołowiem na terenie ZM Silesia, no długo by wymieniać. Co tam "kolejna" Odra. Najgorzej dla polityków, że sprawa zrobiła się medialna, ale wystarczy przeczekać, aż przycichnie, no i wszystko może wróci do normy.

Najgorzej, że jak chcesz coś zrobić jako obywatel, to jesteś zaraz
To jest smutne, aż się odechciewa wszystkiego.

@austra: dokładnie tak się poczułem przy tej sprawie z Odrą. Potem przyszło tylko rozgoryczenie spowodowane bezsilnością.
@Eco999: toksyny wydzielane przez złote algi. A skąd się wzięły złote algi w słodkiej wodzie? Prawdopodobnie zrzut słonej wody z kopalni na śląsku (akurat było gorąco, mało wody w rzece, chłopcy za dużo wylali i się stało jak się stało).