Aktywne Wpisy
Plotkova99 +120
Pochwalę się, zdecydowałam się pójść do psychologa. ALE NA #nfz. Kobietka tak może z 50 lat, pyta po co przyszłam xD no to mówię - bezsenność, brak sił, brak apetytu. Wypytała mnie w godzinę o wszystko. Związki, praca itp. Powiedziała że jej to nie wygląda na depresję tylko jakieś stany lękowe xD. Spytałam czy powinnam brać jakieś leki a ona że musiałbym to przegadać ze specjalistą a doraźnie ziołowe
Oastry +365
net.ipv4.ip_forward=1 (w /etc/sysctl.conf)
i:
sudo iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -j MASQUERADE
sudo sh -c "iptables-save > /etc/iptables.ipv4.nat"
iptables-restore < /etc/iptables.ipv4.nat (dopisać do /etc/rc.local)
ale wtedy dostęp da do wszystkiego. Co zmodyfikować, aby ustawić określoną domenę (IP też od biedy by było, ale wolę domenę).
#linux #siecikomputerowe #raspbian #internet
server=/test.vikop.pl/8.8.8.8
domain-needed
iptables -t nat -A PREROUTING -i wlan0nazwainterfejsuwifi --dport 53 -j REDIRECT --to-ports 53
no i żeby było jasne, to dalej można obejść, ale już trzeba bardziej kombinować (np mieć vpn)
server=/test.vikop.pl/test2.vikop.pl/test3.vikop.pl/8.8.8.8
I https również powinno zadziałać z Twoim iptables?
iptables v1.6.0: unknown option "--dport"
Ale poszło tak:
sudo iptables -t nat -A PREROUTING -i wlan0 -p tcp --dport 53 -j REDIRECT --to-ports 53
Nie wiem czy dobrze?
@loginek0: bez protokołówm a nie, źle. daj mi chwile
edit. faktycznie, z protokołami. to mam u siebie, ale zastanawiam się czy iptables 1.6 to wspiera teraz. jesli nie, to jak wrócę to
sudo iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -j MASQUERADE
Ale to wtedy daje dostęp do all.
edit:
Jeżeli to ma znaczenie to łącze się po nie standardowym porcie (3000 - sockety). Ale zmiana --dport 3000 nic nie daje.
Ostatecznie zrobiłem:
sudo iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -p tcp --dport 3000 -j MASQUERADE
I mam blokadę tylko na port - to wystarczy. Dzięki wszystkim!