Wpis z mikrobloga

Jeżdżę sobie rano do pracy, mam na 6 i nachodzą mnie następujące przemyślenia.
Wyłączenie oświetlenia w takie dni i poranki to genialny pomysł, mżawka, lekki deszcz, pochmurno generalnie #!$%@? widać. Przynajmniej jest klimatycznie ( ͡° ͜ʖ ͡°) piesi trzymajcie się tam i oczy dookoła głowy
#lublin
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@picasssss1: Nie, to my - kierowcy - mamy mieć oczy dookoła głowy. Jesteśmy zobligowani przepisami prawa dostosować prędkość do warunków jazdy. Tak, by mieć pełne panowanie nad pojazdem. Nie czujesz się w 100% pewny tego, że jadąc te 50 km/h, w deszczu i przy ograniczonym oświetleniu dasz radę zatrzymać pojazd w razie gdybyś nie zauważył pieszego wchodzącego na przejście? Nie jedziesz 50 km/h, jedziesz 40. Albo 30, zależy od Ciebie
  • Odpowiedz
@NuovoGioco: ziom nie kwestionuję tego, tylko to po prostu obniża bezpieczeństwo. Zwlasza podczas takiej pogody. Ogólnie bardzo mnie dziwi że w naszym kraju oświetlone przejścia dla pieszych to taka rzadkość.
  • Odpowiedz
@picasssss1: Oświetlenie to jedno, drzewa przy przejściu dla pieszych to drugie... Zawsze jadąc Unicką w stronę zamku mam wrażenie, że ktoś zza drzewa w tym półmroku wyskoczy przed zderzak ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz