Wpis z mikrobloga

Mirki z #siecikomputerowe może ktoś z Was się spotkał w swoich okolicach i podrzuci protipa: potrzebna jest zarządzalna przełącznica światłowodowa. Pudełko np. 48portowe, umożliwiające zdalne krosowanie tych portów ze sobą, a gdyby była przy okazji możliwa emulacja splittera (czyli krosowanie jednego portu z np. czterema innymi naraz), to już by w ogóle było cudnie.
Sygnały do przenoszenia: GPON i XGS-PON
  • 16
@Jarek_P: Imho - nie ma czegoś takiego jak zarządzalna przełącznica z automatycznym krosowaniem. W mojej wieloletniej karierze się z takim rozwiązaniem nie spotkałem po prostu.
@brokenik: nie z automatycznym, z jak najbardziej ręcznym, tylko tyle, że zdalnym. I wiem, że jest, nawet takiego cudaka widziałem już parę lat temu (w dużym labie w jednym z centrów Polkomtela), tylko wtedy to była dla mnie branżowa ciekawostka, a teraz jest potrzebne.
layer one switch

@TypowyXD: faktycznie, google mówi, że to mniej więcej to, czego szukam, ale to, co znajduję skupia się na rozwiązaniach czysto ethernetowych i co też jest dla mnie ciekawe, ale najbardziej mi zależy na w miarę przezroczystym przełączaniu sygnałów optycznych typu GPON/XGSPON
@Pan_Slon: właśnie w tym sęk, że nie switcha szukam. A na gpon/xgspon mi zależy, bo to właśnie do tego ma być (bezobsługowy lab do tych technologii, do którego niestety za każdym razem muszę jechać, gdy zachodzi potrzeba przepięcia jakiegoś ONT, a że w tym tygodniu tak się złożyło, że jeżdżę tam średnio 2x dziennie, to mnie już #!$%@? zaczęła strzelać)
@Pan_Slon: u panie, toś mnie pan, panie Słoń, teraz zrobił dzień :)

Tak, czegoś w tym stylu szukam, to co pokazujesz to co prawda zdaje się jest jedynie multiplexer, ale dający poważne nadzieje na więcej. A micha mi się cieszy z uwagi na firmę, w której mam i znajomego handlowca i kolegę, który lata całe pracował u nich jako inżynier sprzedaży. Już siadam i piszę maile, dzięki!