Wpis z mikrobloga

Zastanawia mnie jak to jest możliwe w dobie autokorekty, zaznaczania błędów, przecież to nawet dyslektyk powinien zauważyć.

@kasiknocheinmal: słowo półkownik też występuje w języku, od półka jako określenie filmów blokowanych przez cenzurę
  • Odpowiedz
@megawatt: tak, ale jednak programy zaznaczają albo robią korektę, a nie podejrzewam kogoś, kto to napisał, żeby w ogóle o tym określeniu słyszał. No chyba, że rzeczywiście się kierował skojarzeniem z tym zapisem i nie doceniam.

Wciąż pozostaje kwestia literówki w ukraińskiej armii ;)
  • Odpowiedz
@tomilipin: @kasiknocheinmal: A ja jestem w stanie wyobrazić sobie takie realizacje składniowe, w których przecinek między chyba a że byłby poprawny. Wystarczy odpowiednie wtrącenie: Powiedział jej, z wyraźną niechęcią chyba, że nie pojawi się na jutrzejszym spotkaniu.

Oczywiście można spierać się o szyk wtrącenia i jego umiejscowienie bądź położenie samego chyba, które może stać po pierwszym przecinku, ale język polski nie jest do tego stopnia związany
  • Odpowiedz
@pod_sloncem_szatana: wtedy tam chodzi o akcent w zdaniu i tak, w niektórych zdaniach jest to możliwe, ale w tym kolega wyżej miał rację (przynajmniej tak mi się wydaje :D). Interpunkcja to akurat nie jest moja mocna strona, jedynie błędy ortograficzne i literówki widzę z daleka.
  • Odpowiedz
@kasiknocheinmal: Tak, w tym Twoim zdaniu nie powinno być przecinka. A w tym podanym przeze mnie trochę chodzi o akcent, trochę o status wtrącenia, zresztą jedno z drugim się łączy (chyba poniekąd sygnalizuje, że jest to wtrącenie). Zasadniczo polską interpunkcją rządzi składnia, a nie leksyka. Jeśli nawet dałoby się znaleźć jakiś wyraz czy wyrażenie, które zawsze wymagają jednego rozwiązania interpunkcyjnego, to nie dlatego, że taki arbitralny wymóg wiąże się
  • Odpowiedz
@kasiknocheinmal:

Dlatego nie piszę artykułów do gazet...

Akurat do pisania dobrych artykułów tak szczegółowa wiedza nie jest potrzebna. Jakiś standard (wysoki) piszący powinni zachowywać, ale dyskwalifikowanie ich z powodu przecinka między chyba a że byłoby nadgorliwością. Gazety powinny mieć od tego korektorów. Gorzej, że dzisiaj zwykle już chyba nie mają ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@pod_sloncem_szatana:

Akurat do pisania dobrych artykułów tak szczegółowa wiedza nie jest potrzebna

śmieję się zwyczajnie ;) Gazety to teraz chyba nawet autokorekty w Wordzie nie mają, wnioskując po tym screenie wyżej ;) Przy czym gazeta to jeszcze pół biedy, najbardziej to boli w książce. I to nie jakimś, za przeproszeniem, gównoromansie, tylko normalnej, porządnej książce. Rozumiem, że przypadkiem coś się może wydarzyć i można czegoś nie zauważyć, ale trafienie na
  • Odpowiedz