Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Pytanie głównie do #programista15k czyli do seniorów, ew. lepszych midów. Jak bardzo wku&wiają was juniorzy, którym musicie tłumaczyć projekt i techniczne aspekty?
Jakie macie rady dla początkujących juniorów, żeby szybko się wdrożyć ale nie irytować za mocno seniorów?
#programista15k #programowanie #programista

---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #631b1d44b88de35e458f80f2
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: LeVentLeCri
Wesprzyj projekt
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 17
@AnonimoweMirkoWyznania: chłopie wchodzisz i się pytasz o wszystko czego nie wiesz i jesteś użyteczny i coś robisz będąc w pracy i wszyscy są zadowoleni, a nie siedzisz jak głąb nic nie robiąc XD
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Od tłumaczenia projektu to powinna być dokumentacja. Taki junior trochę w-----a, bo częste pytania przeszkadzają w pracy, dlatego z reguły mówię, że odpowiem jak skończę robić X, jeśli nie jest to coś super ważnego i elo xD
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@AnonimoweMirkoWyznania: ja nie mam z tym żadnego problemu, odblokowywanie zespołu to IMO jedna z podstawowych niepisanych odpowiedzialności seniora/leada.

Nie ma żadnych złotych rad. Z mojej perspektywy, jest drastyczna różnica między pytaniem od Juniora "jak mam to zrobić?" a "Nie wiem, ale się dowiem"/"doczytam i wrócę z tematem".

Polecam jednak to drugie podejście.
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: wkurzają mnie stażyści / juniorzy, gdy przyłażą z problemami, które nie są specyficzne dla projektu a dotyczą podstaw programowania i podstaw informatyki. Np. ostatnio kazałem takiemu jednemu użyć jednej klasy z biblioteki standardowej i wrócił zaraz z płaczem, że mu IDE na czerwono klasę podkreśliło a kompilator krzyczy że udeclared (bo nie zrobił importu). Innym razem nie wiedział co czego służą pola statyczne w Javie i jego jednolinijkowa zmiana
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania wcale, lubię tłumaczyć ludziom rzeczy, dodatkowo to część mojej pracy więc płacą mi za to, problem pojawia się jak taki ktoś nie potrafi wyjaśnić co natworzyl albo coś kręci (serio odpowiedź "zrobiłem tak bo inaczej nie umiem" albo "skopiowałem z neta i działa" jest git, nie trzeba kłamać), też wykłucanie się o twarde rzeczy techniczne które można po prostu sprawdzić lub obiektywnie udowodnić w-----a
  • Odpowiedz
Jakie macie rady dla początkujących juniorów, żeby szybko się wdrożyć ale nie irytować za mocno seniorów?

@AnonimoweMirkoWyznania: Jeśli kogoś irytujesz pytaniami, to nie jest seniorem. Jedyny wyjątek to jak pytasz o to samo drugi raz, bo sobie nie zrobiłeś notatek jak ktoś Ci tłumaczył za pierwszym razem.

Generalnie pytaj dużo i często, bo nie ma nic gorszego niż ktoś, kto bał się zapytać i przez to zamiast siedzieć nad czymś
  • Odpowiedz
@pan_bogus: rekrutacja na staż to niestety tylko leetcode + takie tam swobodne rozmowy rekruterami. Niestety mam przeczucie, że diversity & inclusion weszło za mocno i jedna gorsza ocena z leetcode nie równoważy wspaniałych wyników rozmów z julkami z HRu. ;)
  • Odpowiedz