Wpis z mikrobloga

to czemu firma wystawia takie ogłoszenie gdzie dolne widełki to 20k? Interesuje mnie to bo to jest więcej niż to co mam aktualnie jako Java Developer po studiach i 4.5 roku doświadczenia

@bootcamp_java_developer: bo tak się utarło. A czemu tak jest? Zgaduję, że przez fakt, że scrum master pracuje z programistami i "powinien" wpływać na ich wydajność, więc uznaje się, że są wyceniani na podobnym poziomie. Tak samo menago w zespole
Zgaduję, że przez fakt, że scrum master pracuje z programistami i "powinien" wpływać na ich wydajność, więc uznaje się, że są wyceniani na podobnym poziomie

@Saly: A że najlepiej im to wychodzi kiedy się nie #!$%@?ą w robotę to i nic nie robią
@bootcamp_java_developer: wszyscy tak cisną po scrum masterach a zapominają że oni często odpowiadają za rozmowy z uciążliwym klientem/biznesem.

Gdyby nie scrum masterzy to programiści by co chwilę płakali że facetka od biznesu na niego nakrzyczała i on teraz nie śpi po nocach bo stres.(już płaczą jak ktoś ich zapyta kiedy skończą zadanie).

Dużo firm programistycznych bardzo ceni umiejętności miękkie i cenią je bardziej od technicznych skillów, na co komu piwniczak od
@sdasdadawqeqawdas:

Gdyby nie scrum masterzy to programiści by co chwilę płakali że facetka od biznesu na niego nakrzyczała i on teraz nie śpi po nocach bo stres.(już płaczą jak ktoś ich zapyta kiedy skończą zadanie).

To jest robota analityka, który zna domenę biznesową np. ubezpieczenia, finanse czy zarządzanie produkcją i rozumie co mówi do niego biznes, a nie oskarka po psychologii czy innym zarządzaniu, który się na tym w ogóle nie
Scrum master to niepotrzebne stanowisko, często obsadzone ludźmi po psychologii, którzy nie znają się na robocie, a wydaje im się, że są cool i że poprawiają wydajność zespołu,

@markaron: ok, załóżmy że masz rację, ale wtedy w mojej opinii firma powinna też zwolnić 20%-30% programistów którzy nie pracują sumiennie i nie mają kwalifikacji na dane stanowisko ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Mi tam scrum master nigdy nie przeszkadzał,
xdd miękkie umiejętności wazniejsze niż techniczne. potem brakuje etatów, projekt siada, a programiści uciekają do innego obozu
wydajność zespołu zwiększa się ludźmi. programista jest jak pracownik produkcji, ma swój limit kodzenia
@sdasdadawqeqawdas: Nic nie zrozumiałeś z mojego posta. Pomogę ci. Scrum master w 95%* projektów jest niepotrzebnym, a często nawet szkodliwym stanowiskiem. Jest to kolejne modne stanowisko, które nic nie wnosi do projektu i które za kilka lat zniknie z firmamentu, bo nie robi nic czego nie mogą zrobić inne osoby w teamie.

* 5% to faktyczne projekty scrumowe, gdzie SM robi swoją robotę zgodnie ze Scrum Guide.