Wpis z mikrobloga

Sprawdziłem zużycie pamięci RAMu Firefox(normalny i ESR), Chrome i Brave - wychodzi na to że najmniej RAMu na Windowsie zżera Brave, a najwięcej Firefox ESR - wszystkie przeglądarki czyste bez jakichkolwiek dodatków, świeżo pobrane wersje portable. Więc nadal się zastanawiam dlaczego to Chrome jest uważany za pożeracza RAMu, jak w rzeczywistości to Firefox pożera go więcej przy takiej samej ilości kart(145 z zakładek dla testu) - Dla tych którym nie chce się oglądać screenów to Firefox nie w wersji ESR prawie 8GB(12.3GB, ESR 100MB więcej bo 12.4GB - z czego system zżera 3GB), Chrome to prawie 7GB(10,7GB zużytej całej pamięci systemu) i Brave prawie 6GB(9.6GB z całej pamięci systemu) Wychodzi też na to że Windows trochę źle liczy zużycie RAM w procesach, bo po zamknięciu przeglądarki za każdym razem zużycie systemu wynosiło 3GB +/- 100mb tutaj galeria dla tych którzy nie wierzą lub chcą dowodu(możecie też sami sprawdzić) https://imgur.com/a/sKGFJi2 #brave #firefox #chrome
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dj_icek: Co nie zmieni faktu, że pewnie i przy tych 20 kartach czysty Firefox wciągnie więcej RAMu niż chromowate i chodzi mi też głównie o to że to niby Chrome jest tą przeglądarką która pożera duże ilości RAMu, a tu jednak Firefox go w tym przegonił, a najmniej zużywa przeglądarka od twórcy JavaScriptu i byłego pracownika i CEO Mozilli
  • Odpowiedz
@dev1ance: W Firefox np. przy Youtube gdy odpalasz kilkanaście kart z video to pamięć skacze bo jest wstępne buforowanie kilku minut. Wtedy masz duże zużycie CPU/GPU. Jak masz za mało ramu, albo robiłeś sporo i nie chcesz resetować przeglądarki to odpalasz: abaout:unloads (dobre przy odpaleniu kilku stron np. z YT. Wciąż widzisz nazwy kart i wczytuje się aktualnie wybrana karta).
Dalej zwolnienie pamięci ram: about:memory (Wciskaj po kolei 3Przyciski Free
  • Odpowiedz
@Trewor: Ale ja po prostu sprawdziłem czyste przeglądarki bez żadnego kombinowania by na siłe przeglądarka ciągnęła mniej pamięci. Ramu mam 16GB więc wystarczająco, ale że gram z przeglądarką w tle, to jednak wolę mieć taką która używa jak najmniej zasobów tych zasobów bez kombinacji. Ale przyznam że Firefox poczynił dosyć spore postępy przez około rok - teraz po zamknięciu nie trzyma kart przez jakiś dłuższy czas, z tego co pamiętam
  • Odpowiedz
@dev1ance: Piszę jako ciekawostkę, bo na tagu często ktoś na coś narzeka dla rozrywki. Jak grasz i nie chcesz wyłączać przeglądarki to możesz zwolnić pamięć about:unloads, ciastka zostają(dane logowania itp.), więc tylko wczytujesz kartę ze stroną, którą akurat potrzebujesz.
  • Odpowiedz