Wpis z mikrobloga

Macie jakiś pomysł jak pomóc dzieciakowi z Ukrainy w wieku 5 lat który był dzisiaj pierwszy dzień w przedszkolu, cały dzień płakał i nikt go nie rozumie? Moja córka chodzi z nim do klasy od dzisiaj i chetnie byśmy ja pokierowali żeby pomogła dzieciakowi ale nie wiem jaki sposób będzie najlepszy i może realnie pomóc. Przez weekend może nauczymy ja kilku ukraińskich zwrotów, zrobimy jakiś rysunek dla chłopaka ale nie mam więcej pomysłów.

Macie jakieś pomysły? A może sami spotkaliście się z podobną sytuacją?

Jeśli ktoś chce się wyżyć na Ukraińcach w tym wątku to zapraszam #!$%@?ć.

#ukraina #pytanie #dzieci #przedszkole
  • 23
  • Odpowiedz
@ChestNoot: wydaje mi się, że najlepiej będzie się skumać z jego rodzicami i pojsc razem z dzieciakami na jakis plac zabaw czy do parku, żeby się zakumplowali. Wtedy mlody będzie miał znajomą twarz w grupie i wszystko juz się samo potoczy :)
  • Odpowiedz
  • 13
@ChestNoot u mojego kaszojada lvl 4 doszło dwóch Ukraińców było im trochę łatwiej a i tak były przeboje.
Myślę że przede wszytkim trzeba uwrażliwić dzieci
Tylko tu trzeba skoordynowanej akcji rodziców, żeby kazdy porozmawiał ze swoim uwrażliwił je i wytłumaczył jak trudno jest ich nowemu koledze, może zebranie dla rodziców i zbudowanie wspólnego podejścia jak porozmawiać z własnym dzieckiem żeby pomogli mu się odnaleźć
  • Odpowiedz
  • 0
@Sir_Well_Endowed tak, możliwe, my posłaliśmy dzisia tez 3 latka i też jest płacz, ale jednak polskie dziecko szybko się ogarnie a takie nieznające języka i możliwe że po jakichś przejściach może mieć naprawdę ciężko
  • Odpowiedz
@ChestNoot: @HlHl: Nie róbcie z niego jajka albo jakiegoś mentalnego kaleki, bo już przez całe przedszkole będzie dla reszty dzieci "tym z którym trzeba się obchodzić jak z jajkiem"

Dzieciaki bardzo szybko się uczą i po prostu musi kogoś poznać. Ciężko mu będzie jak nagle zostaje z grupą Polaków, ale jak rodzic będzie gdzies niedaleko, to dziecko się zajmie zabawą i poznawaniem innych dzieciaków, bo będzie wiedział, że rodzice są
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@ChestNoot: primo - zapytać nauczycielkę grupy jak można pomóc.
Co do języka... W te wakacje widziałem jak dzieci lvl 4 do 7 na polu namiotowym sie bawiły. Dzieci poznały się kilka godzin wcześniej. Chyba żadne z tej bandy nie mówiło w tym samym języku co inne (tylko polski i niemicki rozpoznałem, reszta to chyba bulagarzy albo Chorwaci..etc) Mimo to jakoś sie tam dogadali... Tylko że to były wakacje, słońce piasek i
  • Odpowiedz
Macie jakiś pomysł jak pomóc dzieciakowi z Ukrainy w wieku 5 lat który był dzisiaj pierwszy dzień w przedszkolu, cały dzień płakał i nikt go nie rozumie?

@ChestNoot: Czy ten chłopak mówi po polsku? Czy jego rodzice próbowali go socjalizować z lokalnymi dziećmi? Tzn. wydaje mi się, że ciężko by było osobie całkowicie nie znającej języka wejść do grupy mówiącej jednym językiem.

Najlepsze co można zrobić ze strony prywatnej to próba
  • Odpowiedz
jak pomóc dzieciakowi z Ukrainy w wieku 5 lat który był dzisiaj pierwszy dzień w przedszkolu, cały dzień płakał i nikt go nie rozumie

@ChestNoot: ja nie jestem z Ukrainy, a też przez pierwsze dwa tygodnie przedszkola ryczałem jak #!$%@?.( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@ChestNoot: jeśli pierwszy raz jest bez matki, to płacze za matka a nie dlatego, że nikt go nie rozumie. Opiekunki na pewno są uwrażliwione na punkcie dzieci z Ukrainy, pewnie nawet jest wśród nich Ukrainka.

Niech córka zagaduje jak ma ochotę, ale nie rób cyrków z rysowankami. Chłopak szybko się ogarnie.
  • Odpowiedz
Za rok będzie gadał po naszemu tak ,ze nie poznasz ze nie jest Polakiem. Mówię z doswiadczenia. Na początku trochę popłacze a potem się zaklimatyzuje.
  • Odpowiedz
@ChestNoot: naucz ją kilku zwrotów na wszelki wypadek i niech on tylko kiwa głową na tak/nie xD

ja ne rozumiju
Ne placz, wse bude dobre
Dawaj hraty razom
Ty holodny?
Ty hoczesz pyty?
Ty hoczesz w tualet?

ukrainski jest bardzo podobny do polskiego wiec raczej dadzą rade sie dogadac
  • Odpowiedz