Aktywne Wpisy
persona-dafta +655
#bushcraft mmm... 2 lata człowiek tego nie robił (bo życie). Po 2h szwędania idealna polanka znaleziona, żarełko już w ręce, człowiek leży w ciepłym pod tarpem i zaczęło lać, idealnie!
lecoffe +20
Chłop po przewąchaniu 200+ zapachów, w tym niszy, nie niszy, różnych pierdół... wącha sobie Boisika i myśli "#!$%@?, jakie to jest zajebiste" i z dumą daje kilka psików na szyję i nadgarstek. Małe, proste rzeczy cieszą najbardziej (。◕‿‿◕。) a u wykopków co dziś na skórze?
#perfumy
#perfumy
Macie jakieś pomysły? A może sami spotkaliście się z podobną sytuacją?
Jeśli ktoś chce się wyżyć na Ukraińcach w tym wątku to zapraszam #!$%@?ć.
#ukraina #pytanie #dzieci #przedszkole
Myślę że przede wszytkim trzeba uwrażliwić dzieci
Tylko tu trzeba skoordynowanej akcji rodziców, żeby kazdy porozmawiał ze swoim uwrażliwił je i wytłumaczył jak trudno jest ich nowemu koledze, może zebranie dla rodziców i zbudowanie wspólnego podejścia jak porozmawiać z własnym dzieckiem żeby pomogli mu się odnaleźć
1. pogadać z rodzicami/opiekunami, może dzieciak nie uczy się języka bo nie ma z kim. Jeżeli to ten problem - zaoferować pomoc przy nauce.
Dzieciaki bardzo szybko się uczą i po prostu musi kogoś poznać. Ciężko mu będzie jak nagle zostaje z grupą Polaków, ale jak rodzic będzie gdzies niedaleko, to dziecko się zajmie zabawą i poznawaniem innych dzieciaków, bo będzie wiedział, że rodzice są
Co do języka... W te wakacje widziałem jak dzieci lvl 4 do 7 na polu namiotowym sie bawiły. Dzieci poznały się kilka godzin wcześniej. Chyba żadne z tej bandy nie mówiło w tym samym języku co inne (tylko polski i niemicki rozpoznałem, reszta to chyba bulagarzy albo Chorwaci..etc) Mimo to jakoś sie tam dogadali... Tylko że to były wakacje, słońce piasek i
@ChestNoot: Czy ten chłopak mówi po polsku? Czy jego rodzice próbowali go socjalizować z lokalnymi dziećmi? Tzn. wydaje mi się, że ciężko by było osobie całkowicie nie znającej języka wejść do grupy mówiącej jednym językiem.
Najlepsze co można zrobić ze strony prywatnej to próba
@ChestNoot: ja nie jestem z Ukrainy, a też przez pierwsze dwa tygodnie przedszkola ryczałem jak #!$%@?.( ͡° ʖ̯ ͡°)
Niech córka zagaduje jak ma ochotę, ale nie rób cyrków z rysowankami. Chłopak szybko się ogarnie.
No właśnie przedszkolanki nawet nie poinformowały rodziców że będzie w klasie dziecko z Ukrainy
@filigranowylolek Nie jest w gościach, skoro chodzi do szkoły. Jest jak u siebie i potrzebuje o wiele więcej wsparcia niż jego polscy rówieśnicy.
ja ne rozumiju
Ne placz, wse bude dobre
Dawaj hraty razom
Ty holodny?
Ty hoczesz pyty?
Ty hoczesz w tualet?
ukrainski jest bardzo podobny do polskiego wiec raczej dadzą rade sie dogadac