Aktywne Wpisy

szczszz +1067
Dlaczego niezalogowani nie widzą wpisów na tagu #nieruchomosci
źródło: Screenshot_20240903_180646_com.brave.browser
Pobierz
karol-blabert +1483
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Jestem w stanie zmienić język i technologię z Javy na coś innego.
#robpil #pracait #programowanie #korposwiat
@Calka_internowana: @bootcamp_java_developer: @neufrin: o, to właśnie miałem na myśli, często osoby które przez 8-10 lat nie zmieniały pracy i siedzą w swoim ciepłym k--------u znanym jako "własny produkt" potrzebują micromanagementu, bo są
W momencie kiedy jest sporo juniorów albo małe zaangażowanie tych co już coś umieją, nie widzę innej strategii niż to co nazwales micromanagement przez TL. Dodatkowo mogą sobie uzgodnić że nie chcą się uczyć nowej technologii która będzie 50% szybsza tylko będą robić tak jak zawsze. I co wtedy TL nie nadzorujący będzie w dupie.
Poza tym trochę
Admin w banku. Robotę masz tylko jak twoi hindusi coś s-------ą albo jak co parę tygodni trzeba coś popaczować.
W praktyce lider techniczny najczęściej pełni rolę rzecznika zespołu na potrzeby konsultacji z klientem i jest to osoba która ma przynajmniej na tle zespołu ponadprzeciętne kompetencje techniczne. Moim zdaniem, choć nazwa tego nie sugeruje, to lider techniczny powinien też mieć umiejętności miękkie, bo często potrzebny jest moderator, który będzie rozstrzygał sytuacje patowe, a przede wszystkim (przynajmniej w moim odczuciu) powinien potrafić zbudować zaufanie do siebie wśród członków zespołu a także product ownera. W przeciwieństwie do scrum mastera może sugerować rozwiązania techniczne i korzystając z autorytetu nieformalnego wskazywać czasem palcem kto ma co zrobić (żeby na przykład nie dopuścić do sytuacji "niech ktoś", a ostatecznie nikt nie zrobi).
Rozumiem że nie o to właściwie pytasz, tylko co zrobić z ancymonami którzy ewidentnie tną w c---a, albo trzeba ich brać na przesłuchanie żeby wydusili z siebie swoje zdanie. To jest zadanie super trudne, a trzeba pamiętać że nie każdy się po prostu do tej pracy nadaje i niektórzy są niereformowalni. Przede wszystkim nie zgadzam się z twierdzeniem że TL będzie w dupie jeżeli zespół nie wywiązuje się z pracy. TL nie powinien brać na siebie ani całego ciężaru decyzji, ani odpowiedzialności i dlatego też powinien mieć te miękkie umiejętności żeby zakomunikować to PO czy ktokolwiek go tam naciska. Z moich wniosków mogę się podzielić takim, że jeśli pokazujemy palcem co ma ktoś robić, to przyzwyczajamy go do tego i jeśli przestaniemy pokazywać palcem to taka osoba często przestanie robić
Masz rację w Scrumie nie ma czegoś takiego jak lider techniczny bo jest założenie że wszyscy są na wystarczającym poziomie żeby wykonać taski i że mają duża motywację. Jak wiemy to jest utopia i właśnie z tego co do tej pory widziałem to zwykle jest wyłaniany albo sam się wyłania ktoś kto podejmuje decyzje i bierze odpowiedzialność.
Dodatkowo nawet jeśli ludzie mają kompetencje to rzadko ludzie
O co mi chodzi?
Kiedy jest ciśnięcie, że zespół, że wola zespołu, że decyzje zespołu, że własne prio, musicie brać odpowiedzialność, planujcie itp itd
A potem wchodzenie z butami, mówienie co i jak ma być, zmienianie już tego co zespół zadecydował, nierespektowanie planów/estymat, zrzucanie własnych planów już gotowych
wiadomo, trzeba pracować ale w porównaniu z przeszłościa, gdzie tez pracowalem jest wiekszy luz
jak chcesz to odezwij się na priv, dam znac wiecej
ofc nie ukrywam, ze jakbym podeslal twoje cv to dostane referal bonus,
@parkor: Tak, ale niestety ludzie myślą, że SCRUM czy inny AGILE wszystko sam naprawi.
Deadline stały.
Liczba pracowników pracująca w projekcie -
Zbyt mili bo nie powiedzą ci jak robisz chujnie bo nie będą krytykować, to mało się nauczysz.
Zbyt mili bo jak masz zjebów w zespole którzy NIC nie robią i ty świecisz potem oczami, to też im złego słowa nie powiedzą.
Poza tym bajka.
Firma ze swoim produktem, najlepiej waterfall no i oczywiście żeby hulało już na produkcji i to było takie utrzymanie + jakieś nowe drobne ficzerki ( ͡º ͜ʖ͡º) Mam tak i jestem tym gościem który pracuje max 2h dziennie i jeszcze mnie chwalą, że dobrze robi, dobry przekaz leci.