Wpis z mikrobloga

Od zawsze to mówię, ale spadkowce wciąż liczą na jakieś panic selle i usiłują naganiać sentyment na sprzedaż.
W Polsce mieszkanie w celu inwestycyjnym kupuje się albo z myślą o wynajmie, albo z intencją tezauryczną, żeby przetrzymało kapitał. Bierze się to z - racjonalnego w naszej historii gospodarczej - braku zaufania do gotówki. I taki spadkowiec może sobie wyprodukować milion komentarzy, w których "namawia" do sprzedaży bo to "ostatni dzwonek", a to i tak nic nie da. Szczęśliwie dla rynku łapę na nieruchomościach trzymają raczej "janusze" i nawet tego nie czytają. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#nieruchomosci #mieszkaniedeweloperskie #mieszkanie #kredythipoteczny
pastaowujkufoliarzu - Od zawsze to mówię, ale spadkowce wciąż liczą na jakieś panic s...

źródło: comment_1661768243CxkTVjwgqnmr9jjgY8pDvN.jpg

Pobierz
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@pastaowujkufoliarzu: Taki #!$%@? z dołkami, że ci "wzrostowicze" nie potrafili sobie nawet wyobrazić jakichkolwiek spadków xD Widzę, że narracja się powoli zmienia na "wiadomo że są cykle" czyli coś co każdy rozsądny od dawna mówił
  • Odpowiedz
@pastaowujkufoliarzu: i tak, i nie.

Nie jestem "spadkowiczem", tj. wierzę, że będzie korekta i nieruchomości przez kilka lat będą drożały wolniej od inflacji. Natomiast budowanie kapitału o coś tak niepłynnego jak nieruchomości jest dosyć głupie. Natomiast zdecydowana duża część "inwestorów budujących kapitał" to po prostu ludzie, którzy nie znają innych sposobów na inwestycje.

Ot, np. kupując CHF w czerwcu i sprzedając teraz mogłeś zarobić ok. 12% w ciągu dwóch miesięcy,
  • Odpowiedz
ze" nie potrafili sobie nawet wyobrazić jakichkolwiek spadków xD Widzę, że narracja się powoli zmienia na "wiadomo że są cykle" czyli coś co każdy rozsądny od dawna mówił

@Anien:

Kto tu mówił, że nigdy nie będzie spadków? Bo na razie nie ma żadnych spadków względem tego gdy spadkowicze o nich mówili (np, jeśli urosło z 500 000 to 550 000 a teraz spadło z 550 000 do 545 000 to i tak jest wzrost
KakaowyTaboret - > ze" nie potrafili sobie nawet wyobrazić jakichkolwiek spadków xD W...

źródło: comment_1661771103Cz4EfZBdstTwAy2WYNiYiG.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@angor86: Bez urazy, ale zastanawiam się skąd właściwie bierze się to poczucie wyższości wobec tzw. januszy? Bo dla mnie zawsze wygląda to jakby ci którzy są młodsi i nie mają mieszkań próbują sobie tłumaczyć, że przynajmniej są mądrzejsi. xD Ty sobie rozkminiasz kursy walut, usiłujesz trafiać w górki dołki, czytasz kolejne książki o inwestowaniu, a taki "janusz" sprzedał pole 20 lat temu, kupił mieszkanie w Wawie dla córuni na studia,
  • Odpowiedz
@KakaowyTaboret: nie oszukujmy się, bez trollowania i wyszydzania.

1. Młodzi mają teraz #!$%@?, cięzko im będzie kupić, dodatkowo perspektywa za 5-10 lat tym bardziej nie napawa nadzieją na wielką zmianę cen.
2. Najlepiej było wziąć mieszkanie w 2020 roku, przejść na stałą w 2021 (ja tego nie zrobiłem, ciut żałuję, ale nie wpływa to na moje życie)
3. Jeśli oni czekali na jebnięcie w 2020 i go nie było, to
  • Odpowiedz
nie rozumieja tych prostych zasad ekonomii

@ProofOfConcept: proste zasady ekonomii zaczynają się od tego w jakim celu ktoś czyni inwestycje, a nie od efektu w okresie, do którego w ogóle nie odnosi się inwestycja.

To tak jakbyś wrzucił w obligacje na 5 lat swoje oszczędności, a ja bym przyszedł i powiedział po 3 miesiącach, że nie masz żadnych odsetek na tę chwilę, kasa zamrożona, a do tego wrzuciłeś 500k a
  • Odpowiedz
@KakaowyTaboret:
@Kiedysbedeczerwonka:
Szkoda, że nie da się zrobić zestawienia ile roboczogodzin spadkowicze zmarnowali na siedzenie na ten sam, siedzenie na tagu i pisanie w kółko tego samego. ( ͡° ͜ʖ ͡°) To jest gigantyczna ilość czasu, jaką oni wywalili do śmietnika bez najmniejszego efektu. W tym czasie normalny człowiek zrobiłby parę kursów, nauczyłby się nowego języka, podniósłby kwalifikacje, znalazł lepszą robotę albo wziął jakieś
  • Odpowiedz