Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Emill :

Tacy jak ty śmiali się kiedyś z pralek automatycznych, później z nawigacji GPS..

Chyba sobie żartujesz porównując TM do prawdziwie ułatwiających rzeczy wynalazków? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

w restauracji TM nie ma zastępować kucharza, ale go wspomagać, aby ten mógł zająć się czymś innym...

Totalnie odklejeniem jest myśl, że kuchasz zamiast szybkiego pokrojenia cebuli(robi to kilkukrotnie szybciej jak ta maszyna), przygotowaniu Risotto -> błagam, takie rzeczy
@matiserek: przyspieszenie gotowania potraw uzyskuje się przez podniesienie ciśnienia, żeby temperatura gotowania była wyższa. Obniżając ciśnienie sprawisz, że woda wrze w niższej temperaturze ale warzywa szybciej dojdą w 110 a nie 80°C

Zamiast pisać głupoty wystarczyło się zastanowić nad etymologią słowa "szybkowar".

()
@vinath:

Ten garnek do thermomixa ma pojemność 2 l i mamy uwierzyć, że restauracje opierają swoje gotowanie o to urządzenie? Może jakieś sosy, to jeszcze byłoby realne, ale w gotowanie pojedynczo dań dla każdego gościa? To ile się czeka na posiłki w takich restauracjach?

@Emill do Ciebie.
Ten garnek do thermomixa ma pojemność 2 l i mamy uwierzyć, że restauracje opierają swoje gotowanie o to urządzenie?

@matiserek: jeszcze raz: nie opiera i nie zastępuje, ale wspomaga... nie musisz wierzyć, mam kumpla który jest szefem kuchni w londyńskiej restauracji i bez Rice Cookera, Thermomixa i jeszcze jednego urządzenia którego nazwy zapomniałem (robot z różnymi przystawkami którym możesz np. makarony robić) trudno by mu się było przestawić na inną kuchnię..
@Emill: te odpowiedzi nie są w moim kierunku @vinath , ale gdybym się dowiedział, że Termomix "wspomaga" kucharza to bym z takiej restauracji wyszedł, bo bym się poczuł jak w knajpie u Pani Grażynki nad jeziorem, która odgrzewa jedzenie w mikrofalówce.
Robienie makaranu w Termomixie, kiedy to tylko 3 składniki? No xD. To wszystko w profesjonalnej kuchni robią specjalistyczne do tego urządzenia(roboty planeterne wcześniej wspominane), a nie TM.
Ten garnek do thermomixa ma pojemność 2 l i mamy uwierzyć, że restauracje opierają swoje gotowanie o to urządzenie? Może jakieś sosy, to jeszcze byłoby realne, ale w gotowanie pojedynczo dań dla każdego gościa? To ile się czeka na posiłki w takich restauracjach?

@matiserek: sry już poprawiam..

@vinath: wołam ciebie, bo moja poprzednia wypowiedź została źle skierowana.
Robienie makaranu w Termomixie, kiedy to tylko 3 składniki? No xD. To wszystko w profesjonalnej kuchni robią specjalistyczne do tego urządzenia(roboty planeterne wcześniej wspominane)

@matiserek: a gdzie ja napisałem, że w termomixie robi się makaron? przeczytaj jeszcze raz ten fragment:
i jeszcze jednego urządzenia którego nazwy zapomniałem

ty wierzysz, że wszystko jest robione ręcznie? aha i "specjalistyczne urządzenie planetarne" jest ok w restauracji, a termimix już "be" i byś wyszedł? pocieszne
@Emill:

kiedyś może poużywasz i zmienisz zdanie

używałem i totalneee nope. Miałem to na tydzień testów.
Tylko zajmowało miejsce na blacie, a ciągłe pilnowanie i traktowanie użytkownika jak skończonego debila w żadnym przypadku mnie nie przekonał.
Ponadto kupujesz produkt za 5k+ plus co roku kilkaset zł za subskrypcje dań.

"specjalistyczne urządzenie planetarne" jest ok w restauracji

Tak, gdyż taki robot kuchenny ma misę 20l i większą, co daje możliwość pracy w
Pobierz
źródło: comment_1661692746GVCFZKcagFVrnsniv4fPAU.jpg
Tym urządzeniem może była maszynka do robienia makaronu? O taka:

@matiserek: nie, nie była.. był ro robot z wieloma przystawkami..

Ponadto kupujesz produkt za 5k+ plus co roku kilkaset zł za subskrypcje dań.

@matiserek: no i właśnie tak wiesz... niby coś tam gdzieś usłyszałeś, ale nie do końca.. nie kilkaset, ale do niedawna było to 180zł, teraz 200... i nie ma obowiązko używać, bo wiele jest już wgrane w urządzenie,
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Emill

20l to nie makaron na cały tydzień, a na 1-2 dni.

Zapytaj swojego kolegi ile makaronu robi codziennie, to może zobaczysz jak śmiesznie brzmi misa 2l na wyrobienie ciasta.

200 zł to już podchodzi pod kilka stów.
@sajmon999: Typie #!$%@? napisałem że urządzenie mierzy, waży, grzeje i dozuje i odlicza czas precyzyjnie że zrobisz wszystko takie jak ma być. Ani pały nie zrobi ani kawy nie zaparzy. Tak samo jak nie upiecze nic dla ciebie bo to nie piekarnik.