#mikrokoksy Czy jabłczan kreatyny pozwala trenować dłużej i/ lub intensywniej? Podobno nie powoduje retencji wody, a przynajmniej o wiele mniejszą, jeżeli w ogóle, niż monohydrat.
@PodniebnyMurzyn: Człowiek nigdy niczego nie zażywał, białko najwyżej albo izotoniki, a ze słodzonych izotoników i tak zrezygnowałem; raz się coś zapytałem o pochodną kreatyny i już: weźcie się ludzie za ćwiczenia, a nie kreatynę googlujecie ლ(ಠ_ಠლ)
The study found that participants taking creatine had gained just below 0.9 liters of total body water after 28 days of supplementation, significantly more water than the non-creatine placebo group gained.
@KawaJimmiego: wiadomo, kreatyna powoduje nabieranie wody. Jest tam cokolwiek o różnicach między formami, w jakich jest dostarczana? No i 0,9 litra to nie jest jakoś dużo.
@KawaJimmiego: no więc kreatyna to kreatyna. Niektóre formy są trochę trwalsze w układzie pokarmowym, więc możesz więcej wchłonąć, ale monohydrat jest najtańszy i ma największy udział samej kreatyny bodajże, oraz najwięcej badań dotyczyło tejże formy, wiadomo, że jest skuteczna. Jeśli nie chcesz żeby część szła w kibel, to nie przyjmuj go do dużych posiłków siedzących długo na żołądku, bo w kwaśnym środowisku szybciej rozkłada się do kreatyniny.
@KawaJimmiego: dobra, skoro dostajesz w odpowiedzi same głupoty, to spieszę z wyjaśnieniami. Można mieć wrażenie, że jabłczan "mniej zalewa", bo po prostu ta forma kreatyny (bynajmniej nie pochodna, bo to zupełnie inna kategoria chemiczna) zawiera mniej kreatyny, niż monohydrat. Tym sposobem, trzymając się standardowego dawkowania, dostarczasz jej mniej do organizmu. Stąd mniejsze nabicie wodą w mięśniach, a co za tym idzie, mniejsza skuteczność.
@Saprofit: no ja od początku zakładałem, że dawkowanie jest w przeliczeniu na czystą kreatynę, więc w zalewaniu różnicy nie ma i tyle. Tak przecież należy dawkować.
@Szpinak_Chlopa: żeby tylko każdy potrafił tak dobrze czytać etykiety ( ͡°͜ʖ͡°) Niektórzy po prostu biorą miarkę, kilka tabsów i później powstają takie cuda na kiju, że coś mniej lub bardziej zalewa xD Już abstrahuję od tego, że to nie jest żadne zalanie, w powszechnym tego słowa rozumieniu
Czy jabłczan kreatyny pozwala trenować dłużej i/ lub intensywniej? Podobno nie powoduje retencji wody, a przynajmniej o wiele mniejszą, jeżeli w ogóle, niż monohydrat.
https://nakednutrition.com/blogs/supplements/creatine-water-retention
https://www.researchgate.net/publication/10599501_Creatine_Supplementation_Increases_Total_Body_Water_Without_Altering_Fluid_Distribution
Można mieć wrażenie, że jabłczan "mniej zalewa", bo po prostu ta forma kreatyny (bynajmniej nie pochodna, bo to zupełnie inna kategoria chemiczna) zawiera mniej kreatyny, niż monohydrat. Tym sposobem, trzymając się standardowego dawkowania, dostarczasz jej mniej do organizmu. Stąd mniejsze nabicie wodą w mięśniach, a co za tym idzie, mniejsza skuteczność.
Niektórzy po prostu biorą miarkę, kilka tabsów i później powstają takie cuda na kiju, że coś mniej lub bardziej zalewa xD
Już abstrahuję od tego, że to nie jest żadne zalanie, w powszechnym tego słowa rozumieniu