Wpis z mikrobloga

Co do barwników, choinki z bauma etc
Tak źle Adam wypowiada się o tej ogólnopojętej chemii, która na co dzień towarzyszy człowiekowi, a ja tego kompletnie nie rozumiem. O ile jeszcze mógłbym zrozumieć weto dla żywności GMO lub hormonów wzrostu stosowanych w hodowli zwierząt, których mięso wykorzystywane jest w przemyśle spożywczym i barwników chemicznych w żywności( tak jak to okreslił food colour), tak nie rozumie jego alergii na wszelką chemię.
A tak w ogóle, to skąd tam się wziął ten barwnik??
Srey Leak przygotowuje mu jedzenie, a on nawet nie świadomy jakie koleżanka "mikstury" do tego wykorzystuje by uatrakcyjnić mu posiłek xd
Ja sam mogę powiedzieć że nie jadam np: zupek chińskich i szybkich dań z proszku(w sypkiej postaci), wiadomo z jakich powodów, tak samo parówki zależy jakie, bo głównie w tym produkcie jest MOM słabej jakości.
ale do rzeczy...
Czy do chemii typu choćby: proszki do prania, płyny do płukania ubrań, pasta do zębów czy choćby płyn do naczyń czy mydło tez coś ma?
Chyba sam zapomniał że z tego korzysta co dzień i jest dobrze.
Pranie trzeba przecież zrobić, a jak wiadomo detergenty są skuteczne w walce z brudem i plamami, tak samo płyny do płukania ubrań, oprócz tego że nadają miły zapach to jeszcze zmiękczają tkaniny, powodując że są delikatniejsze w dotyku.
W tytoniu też są substancje smoliste i mu to nie przeszkadza??

A co do zawieszki(choinki) bauma, to chyba widać że Adam że być w posiadaniu auta od dawna. Który kierowca auta czy motocykla nie posługuje się chemią przy myciu czy konserwacji swojego pojazdu? Tylko chemia dobrze poradzi sobie ze smarami, olejami innymi zanieczyszczeniami, jak chociaż owady na szybie czy karoserii auta
A jak juz tak stara się dbać o zdrowie, to niech ma na uwadze, że do przyrządzania posiłków nie wszystkie garnki czy patelnie się nadają. To tak samo oczywiste jak to, że nie skrobie się ostrymi przedmiotami powłoki teflonowej patelni

I to wszystko mówi facet mieszkający w Kambodży. A czy przypadkiem w tym kraju nie ma procederu podpalania śmieci na ulicach, wszystka ulotniona chemia przedostaje się do atmosfery, a później ludzie tym oddychają.??
#raportzpanstwasrodka
  • 4