Aktywne Wpisy
gymw8nhnzd +81
Mikołaju… napisałem ze chodzę na siłownię i rozumiem że stąd skyry (niby jest zimno na dworze, ale trochę ryzykowne wysyłać nabiał…), kreatyna i białko ale no wybacz otwarta paczka bo “kupiłem niedawno, paczka tylko otwarta na spróbowanie, ale mi smak nie podszedł i nie ma co marnować” to dla mnie żadne wytłumaczenie… napisałem też że lubię dobre w----y a tym to co najwyżej rury mogę przeczyścić… przysmaki dla kota spoko, może powinienem

źródło: IMG_6103
Pobierz
sciana +301

Myślę by postawić sobie mini serwer:
- hostujący zdjęcia z dostępem przez internet, chrzanić googla i jego 15Gb limitu...
- hostujący muzykę, chrzanić spotify i brak pełnej dyskografii pewnych wykonawców!
- do pobierania i trzymania torrentów i dostęp z poziomu TV.
Potrzebne mi 3,5' bo można kupić dyski 4Tb w cenie 200zł spiąc 2 w raid 0 i po problemie ;) Sam mam takie w kompie i chodzą od lat. O dane się nie martwie bo miałbym je na głównym kompie.
Pozostaje kwestia prądu, mógłbym postawić to na stacjonarce Q6600+4Gb ramu ale ona zjada ponad 100W!
Rasbery Pi 4 o ile by się udało kupić zjada mało prądu ale nie ma zasilania dla 3,5"
Synology jest drogie...
Zatem tanio, dobrze i by obsłużyło 3,5" i mało prądu jadło :D?
#pytanie #kiciochpyta #komputery #serwery #nas
Na to wszystko plex. Jeśli nie chcesz kupować licencji na dostęp zdalny (w sieci domowej działa - po vpn pewnie tez pójdzie), to Jellyfin.
Obydwa maja klientów na większość tv i aplikacje na telefon.
Ach, chmurę pominąłem. Ja używam Nextcloud. Działa świetnie.
@dziekujemyzapraszamyponownie: oooo! Chyba mam zwycięzcę :D
Myślalem też nad propozycją @Wiskoler_double: też kusząca jednak tam nie wgram własnego systemu no i ramu mniej ;)
Mam gdzieś płytę na 1037u matx jakby Cię interesowała.
https://allegro.pl/oferta/dysk-twardy-4tb-3-5-hgst-7k6000-128mb-7200rpm-sata-11897099858
Zdjęcia mam na google photos, na starych Samsungach po 1Tb trzymam zdjęcia i muzykę jakby te dyski padły. Także o dane się nie boję a jednak cena/Gb dobra ;)
źródło: comment_166117573375gHt0qb7per3Tc0nv5A6M.jpg
Pobierz@motaboy: dasz linka do tej stacji? Chciałbym kupić coś sprawdzonego
https://www.x-kom.pl/p/424233-obudowa-dysku-unitek-stacja-dokujaca-na-2x-dysk-25-35-klonowanie.html