Wpis z mikrobloga

@RedveKoronny: właściwie to ucz się według tej Roadmapy. Są wskazane najważniejsze narzędzia admina linuxowego i co musi znać żeby ogarniać

Pomiń tylko ty powo DevOpsowe "Learn programming language", "Learn Infrastructure as Code", "Learn some CI/CD Tool" i "Cloud Providers", "Cloud Design Patterns".

https://roadmap.sh/devops
  • Odpowiedz
@Aryo: ja nawet nie szukam typowej pracy devopsa. Ale sporo ofert na zwykłego klepacza kodu które mnie interesują tego wymaga xD
no i ta roadmapa tez mówi "naucz się posixa"
  • Odpowiedz
Pytałeś o basha i podstawy dla linux administratora

@Aryo: nie, pytałem o basha bo jak googlowałem to zamiast tego miałem podstawy dla linux administratora.
Nie zauważyłem na dole guide to POSIX, może tam coś będzie
  • Odpowiedz
@patrolez: bardziej chcę wiedzieć, kiedy mogę powiedzieć że umiem basha. Kiedy mogę go wpisać w cv, ze świadomością że się nie wyłożę na pierwszym pytaniu o basha, i coś z nim zrobię ciekawego. Robiłem pare skryptów z jakimś for loopem, czy switch casem, ale myśle że to za mało
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@RedveKoronny: Jak znajdziesz coś ciekawego to daj znać xD też Obczajalem wymagania do admina i wszędzie wymagania podstawy Linuxa/ basha. Sieci i tak dalej. Tylko tak samo nie wiem co to znaczy ogarniać basha / Linuxa. Bo póki co to też ogarniam jedynie takie podstawy jak ty xD
  • Odpowiedz
@RedveKoronny: nom. Może jakiś kurs z Udemy. Ja np. jak szukałem pierwszej pracy to zrobiłem ten kurs i potem automatyzowałem sobie jakieś głupoty na swoim domowym kompie
Aryo - @RedveKoronny: nom. Może jakiś kurs z Udemy. Ja np. jak szukałem pierwszej pra...
  • Odpowiedz