Wpis z mikrobloga

Zamawiał ktoś z was klocki inspirowane Lego z Chin? Jak odczucia? Chciałbym sobie coś złożyć (to byłby mój pierwszy zestaw), ale niekoniecznie ładować się od razu w kwoty 500+. A na Ali widziałem już fajne zestawiki w okolicach 150zł (ok 600 części) - no i własnie pytanie - czy fajne tylko na obrazku, czy rzeczywiście fajnie coś takiego sobie złożyć? Bardzo duża różnica w jakości?
#lego
  • 25
@EmANDeM Zależy od marki, zamawiałem tylko kilka więc nie mam pełnego porównania ale:
Sembo - świetna jakość, jak dla mnie nawet lepsza niż obecne LEGO bo mają mocniejszy "chwyt". Kolory w 100% zgadzają się z tymi z lego
Lepin/Leji/Bela - podróby oryginalnych setów, jakość zdecydowanie gorsza od LEGO. Na półce będzie ładnie wyglądać ale podczas składania widać czasem różnice w kolorach i generalnie gorszą jakość. Ogólnie warto raczej tylko w przypadku wycofanych
@EmANDeM: pójdź sobie do jakiegoś sklepu z chińskimi rzeczami i kup kilka zestawów różnych marek to się przekonasz czy cię to zadowala. Niektórzy piszą ci tu głupoty o świetnej jakości jakichś tam marek, a w rzeczywistości to nie wygląda tak pięknie, właściwie to bardzo trudno znaleźć coś identycznego jak lego. Jak chcesz tylko na pokaz i na półkę to może coś znajdziesz dla siebie.
O zestawach CaDa to nic nie mogę
@EmANDeM: Ja kupuję regularnie chińskie zestawy, jakości jest zdecydowanie wyższa niż Lego, jedynie musisz pamiętać, aby nie kupować "noname". Na wypoku roi się od handlarzy, którzy wpakowali się w plastikowe złoto po same łokcie i będą cię przekonywać o wyższości duńskiego szmelcu. Kup sobie na start jakiś tani zestaw od CADA.