Wpis z mikrobloga

@FajnyKotek: Usuń to źródło światła, które jest idealnie nad sceną i skierowane jest prosto w dół - sun light (?). Ono jest odpowiedzialne za to, że render wydaje się płaski. Potem dodaj światło księżyca wpadające przez okno - o ile dobrze pamiętam powinno mieć temperaturę barwową 4100K. Możesz jeszcze wykorzystać lampkę jako kolejne źródło światła w scenie - temperatura strzelam, że będzie pasować gdzieś w okolicach 2200K.

Dodaj też minimalny bevel
@KaiserBrotchen: @ominius: Tak lepiej? Teraz dodałem spot light z powerem 1223.5W bo 4100K to było zbyt dużo według mnie. Mam nadzieje że wpisałem tą temperaturę barwową w dobre pole może dlatego to 4k było zbyt wielkie XD. A co do tej lamki to ona musi być zgaszona, bo to jest scena do mojej animacji gdzie wszystkie światła są wyłączone poza tym ledem za łóżkiem który świeci się 24h/7. Ogólnie to
Pobierz
źródło: comment_1660293113pVzT6GHeIA2P86oFgNwShT.jpg
@FajnyKotek: Żeby to rozjaśnić możesz dodać jakieś źródło światła za kamerą i wyłączyć mu tworzenie cieni. Byle nie za mocne, bo będzie to bardzo sztucznie wyglądało. Ogólnie powinno się robić tak, że każde światło umieszczone w scenie ma jakiś sens.

Temperaturę barwową ustawia się w ten sposób - picrel. Takie ustawienie node'ów powinno być na każdym źródle światła. Blackbody odpowiada za temperaturę, a light falloff za moc. Light falloff należy zawsze
Pobierz
źródło: comment_1660296306uTMcYQTYK3vLg5H9ufS3lm.jpg
@FajnyKotek: wygląda to już dużo lepiej. Jak chcesz to możesz teraz bawić się w dodawanie różnych szczegółów jak kabel przy lampce albo lepsze osadzenie okna w ścianie i dodanie parapetu. Na pewno efekt jest lepszy niż moje pierwsze rendery gdy zaczynałem się uczyć blendera ( ͡° ͜ʖ ͡°)