Siemka mirki! #blender Jak oceniacie final render? Zajęło mi to około około tydzień. Miała to być scena do animacji których robić dopiero "czyli tak gdzieś od około miesiąca" się uczę, ale wyszło na razie tylko takie coś. Czyli nic sam render PNG XD. Jakieś pro tipy w nauce animacji?
@FajnyKotek: firankom dałbym prześwitu troche a tak to kanciasto ale każdy od czego zaczynał. Z każdym renderem bedzie znaczna poprawa i bedziesz sie nowych rzeczy uczyc
@FajnyKotek: Usuń to źródło światła, które jest idealnie nad sceną i skierowane jest prosto w dół - sun light (?). Ono jest odpowiedzialne za to, że render wydaje się płaski. Potem dodaj światło księżyca wpadające przez okno - o ile dobrze pamiętam powinno mieć temperaturę barwową 4100K. Możesz jeszcze wykorzystać lampkę jako kolejne źródło światła w scenie - temperatura strzelam, że będzie pasować gdzieś w okolicach 2200K.
@KaiserBrotchen: @ominius: Tak lepiej? Teraz dodałem spot light z powerem 1223.5W bo 4100K to było zbyt dużo według mnie. Mam nadzieje że wpisałem tą temperaturę barwową w dobre pole może dlatego to 4k było zbyt wielkie XD. A co do tej lamki to ona musi być zgaszona, bo to jest scena do mojej animacji gdzie wszystkie światła są wyłączone poza tym ledem za łóżkiem który świeci się 24h/7. Ogólnie to
@FajnyKotek: Żeby to rozjaśnić możesz dodać jakieś źródło światła za kamerą i wyłączyć mu tworzenie cieni. Byle nie za mocne, bo będzie to bardzo sztucznie wyglądało. Ogólnie powinno się robić tak, że każde światło umieszczone w scenie ma jakiś sens.
Temperaturę barwową ustawia się w ten sposób - picrel. Takie ustawienie node'ów powinno być na każdym źródle światła. Blackbody odpowiada za temperaturę, a light falloff za moc. Light falloff należy zawsze
@FajnyKotek: wygląda to już dużo lepiej. Jak chcesz to możesz teraz bawić się w dodawanie różnych szczegółów jak kabel przy lampce albo lepsze osadzenie okna w ścianie i dodanie parapetu. Na pewno efekt jest lepszy niż moje pierwsze rendery gdy zaczynałem się uczyć blendera ( ͡°͜ʖ͡°)
Jak oceniacie final render? Zajęło mi to około około tydzień. Miała to być scena do animacji których robić dopiero "czyli tak gdzieś od około miesiąca" się uczę, ale wyszło na razie tylko takie coś. Czyli nic sam render PNG XD. Jakieś pro tipy w nauce animacji?
Dodaj też minimalny bevel
Temperaturę barwową ustawia się w ten sposób - picrel. Takie ustawienie node'ów powinno być na każdym źródle światła. Blackbody odpowiada za temperaturę, a light falloff za moc. Light falloff należy zawsze