Aktywne Wpisy
trike +33
GrzegorzPorada +23
Kolejny wysryw na wykopie żeby nie chodzić z "kaszojadami" do restauracji. Jakbym miał słuchać wykopków to zamiast oswajać swoje dziecko z otoczeniem i uczyć pewnych zachowań to zamykałbym dziecko w beczce po kapuście i staczał do piwnicy. #rodzicielstwo
Pragmatyzm
Stoicyzm na dziś – 6 sierpnia
Pole manewru zawsze jest większe, niż ci się zdaje
„Wytęż rozum w rozwiązywaniu trudności – twarde czasy można zmiękczyć, ciasne więzy rozluźnić, a ciężary uczynić lżejszymi, jeśli zastosować odpowiednie środki”.
– Seneka, O pokoju ducha, 10.4B
Czy zdarzyło Ci się, że w grze byłeś na całkowicie przegranej pozycji, a nagle zmieniło się to i wygrałeś? Pamiętasz sytuacje, w których byłeś przekonany, że nie zdasz testu, ale dzięki całonocnej nauce i odrobinie szczęścia udało Ci się zdobyć przyzwoitą ocenę? Zdarzało Ci się pójść za przeczuciem, które inni by zignorowali, i odnieść sukces?
Tego rodzaju energii, pomysłowości, a przede wszystkim wiary w siebie dziś potrzebujesz. Nastawianie się na przegraną nigdzie Cię nie zawiedzie (chyba że do porażki). Najlepszą niemożliwością jest skoncentrowanie wszystkich wysiłków na niewielkiej pozostałej Ci przestrzeni, na drobnej szansie. Asystent Lyndona Johnsona wspominał kiedyś, że wśród ludzi „panowało poczucie, że jeśli zrobimy wszystko, możemy wygrać”. Wszystko. Lub, jak ujmuje to Marek Aureliusz, jeśli coś jest wykonalne dla człowieka, możesz to robić.
#dailystoic
#motywacja #rozwojosobisty #stoicyzm
Na podstawie "Daily Stoic" Ryan Holiday Kup książkę
Tłumaczenie cytatu "Stoicyzm na każdy dzień roku"
Trzeba mieć wiedzę i odpowiednią mentalność by odnosić sukcesy i wyjść z systemu
Tak w sumie od kiedy czytasz stoicyzm to ile milinów generują Twoje
Ten fragment średni bo edukacja kreuje ludzi z przeciętnymi umysłami. Z tych ocen nic nie ma a niektórzy muszą uczyć się 10x razy dłużej od innych. Przynajmniej ja tak mam
Na początku nawet nie wolałem do wpisów, bo to miał być element mojej praktyki, a nie próba pokazania.
Po prostu zostałem zachęcony do tego.
To jak z medytacją buddyjską, ma ci pokazać że szczęście jest tu i teraz. To twoja rola jest to dostrzegać, rozwiać chmury ignorancji jakby to mnich powiedział.