Zrobiłem sobie dzisiaj poszerzoną morfologię. Co wyszło źle: - ferrytyna - 308 (norma do 274) - testosteron - 7.15, czyli poniżej normy - prolaktyna - 22, powyżej normy - kortyzol - 22, powyżej normy - LDL - 151, powyżej normy
OB, CRP w normie Jonogram OK TSH,FT3 i 4 OK Wątrobowe OK Morfologia OK
Wyniki skonsultuję oczywiście z lekarzem, ale na #mikrokoksy #mirkokoksy ekspertów też nie brakuje. Wiadomo, że przede wszystkim chcę zrobić porządek z testosteronem i ferrytyną (testosteron wolny będę miał jakoś we wtorek). Jakie kroki polecacie podjąć? Na razie jeszcze do endokrynologa się nie wybiorę, ale jeśli po ponownych badaniach wyjdzie podobnie to od razu umawiam wizytę. Co do supli to nic specjalnego nie leci, rzeczy typu kreatyna,D3K2, ZMB, C, Omega i multi. Niczego mocniejszego nie brałem ( ͡°͜ʖ͡°) Badania tych wskaźników który wyszły źle planuję ponownie wykonać za około 3-4 miesiące. #silownia #zdrowie #medycyna
@muadzik: 29, 180, 87kg, ale ulany nie jestem, od 15 lat (z lekkimi przerwami) trenuję na siłowni. Dzięki za info, nie spodziewałem się takich terminów.
@Nobody32: na obniżenie ferrytyny to oddawanie krwi. resztę wyników to może byś raczył dopisać widełki ? ... czy mamy na pamięć znać każde (u mnie w labie np test podaje się w widłach 200-800)
@Saprofit: Co do kortyzolu i LDL to się zgadzam, tu może nawet znam przyczyny. Ale co do hormonów i ferrytyny to jednak chciałbym te wskaźniki poprawić, szczególnie że podejrzewałem u siebie, że hormony mogą nie być w normie. Dieta jest, owszem ostatnio jestem na 0 kalorycznym lub deficycie, może organizm potrzebuje lekkiej przerwy i tak kcal +200. Co do ferrytyny to może jest to spowodowane ilością mięsa w diecie, ale
@Nobody32: niski testosteron może być od przedłużającego się deficytu. Z kolei jednorazowe badanie prolaktyny jest dosyć niemiarodajne, ale też można podwyższony wynik przerzucić na karb stresu. Ta ferrytyna nie jest też jakoś znacznie podniesiona i wymaga jedynie obserwacji. Przyczyna może być prozaiczna i skorelowana z wyższymi wynikami kortyzolu i LDL. Jeżeli podwyższone są od odstępstw dietetycznych i spożywania alkoholu, to już masz odpowiedź.
@Saprofit: Właśnie dlatego na razie podchodzę do tego spokojnie i jakoś w październiku znowu zrobię badania, ale już tylko tych wskaźników które wyszły źle. Na razie spróbuję jeszcze lepiej ogarnąć dietę, może trochę zluzuje z ilością treningów (ostatnio leciało po 5-6 treningów/week). Więcej snu. Alko już tylko i wyłącznie mocno okazyjnie. Co do teścia to suplementami już nic sensownego nie zrobię bo D3 i cynk biorę.
@Nobody32: Z takim testosteronem to ta ferrytyna nigdy nie spadnie. Jest to taki przysłowiowy magazyn żelaza w naszym ciele, a z drugiej strony masz coś takiego jak erytrocytoza indukowana testosteronem. Teść winduje erytrocyty do góry, a te powstają właśnie z żelaza. Ty tego żelaza nie zużywasz w żaden sposób np do produkcji czerwonych krwinek, dlatego taka ferrytyna a nie inna. Jak wygląda morfologia?
@Nobody32: zachowałes wstrzemiezliwosc seksualną przed badaniem prolaktyny? Wystarczy ze wieczorem konia zwaliłes i bedzie ponad norme XD, 2 dni wczesniej zero czegokolwiek na przyszlosc przed badaniami.
- ferrytyna - 308 (norma do 274)
- testosteron - 7.15, czyli poniżej normy
- prolaktyna - 22, powyżej normy
- kortyzol - 22, powyżej normy
- LDL - 151, powyżej normy
OB, CRP w normie
Jonogram OK
TSH,FT3 i 4 OK
Wątrobowe OK
Morfologia OK
Wyniki skonsultuję oczywiście z lekarzem, ale na #mikrokoksy #mirkokoksy ekspertów też nie brakuje. Wiadomo, że przede wszystkim chcę zrobić porządek z testosteronem i ferrytyną (testosteron wolny będę miał jakoś we wtorek).
Jakie kroki polecacie podjąć? Na razie jeszcze do endokrynologa się nie wybiorę, ale jeśli po ponownych badaniach wyjdzie podobnie to od razu umawiam wizytę.
Co do supli to nic specjalnego nie leci, rzeczy typu kreatyna,D3K2, ZMB, C, Omega i multi. Niczego mocniejszego nie brałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Badania tych wskaźników który wyszły źle planuję ponownie wykonać za około 3-4 miesiące.
#silownia #zdrowie #medycyna
Wiek, waga, wzrost?
Dzięki za info, nie spodziewałem się takich terminów.
@Blahhblahh:
Dieta jest, owszem ostatnio jestem na 0 kalorycznym lub deficycie, może organizm potrzebuje lekkiej przerwy i tak kcal +200.
Co do ferrytyny to może jest to spowodowane ilością mięsa w diecie, ale