Wpis z mikrobloga

@PachneImbirem:
Placuszki
z pomidorami

Mąka 90g
Mleko 50g
Jajko 60g
Cebula 20g
Oliwa 10g
Pomidory 50g
Sól, pieprz
Składniki:

Cebulę i pomidory podsmażamy na 5g oliwy.
Mąkę mleko i jajko mieszamy na jednolita
masę. Masę mieszamy z podsmażonymi
pomidorami i formujemy placuszki. Smażymy
na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.
Gotowe!
@PachneImbirem: Bułka z mozzarellą
i suszonymi
pomidorami

Bułka pszenna 60g
Mozzarella light 50g
Suszone pomidory
40g
Sałata 20g

Wykonanie:
Bułkę kroimy na pół. Układamy sałatę,
odsączone pomidory i mozzarellę. Najlepiej
zapiec bułkę na patelni grillowej lub w
opiekaczu - wtedy ser się rozpuści. Gotowe!
@PachneImbirem: Kurczak w stylu
azjatyckim

Pierś z kurczaka 150g
Ryż 60g
Mleczko kokosowe
100g
Papryka 100g
Marchew 100g
Pietruszka 20g
Oliwa 5g
Przyprawy: sól, pieprz,
curry, czosnek

Kurczaka kroimy drobno i podsmażamy na oliwie.
Dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę i
paprykę. Zalewamy mleczkiem kokosowym,
dolewamy szklankę wody i gotujemy 15 min aż
woda się wygotuje i zostanie gęsty sos. Podajemy
z ryżem. Gotowe!
@PachneImbirem: Grillowany indyk
z pieczarkami
i frytkami z batatów

Pierś z indyka 150g
Bataty 200g
(opcjonalnie
ziemniaki)
Pieczarki 200g
Cebula 20g
Sałata 40g
Oliwa 10g
Sól, pieprz, curry,
czosnek granulowany

Indyka przyprawiamy i smażymy na patelni
grillowej. Cebulę i pieczarki kroimy drobno i
podsmażamy na oliwie. Bataty (opcjonalnie
ziemniaki) kroimy na frytki i pieczemy w
piekarniku około 20 minut w 220 stopniach (w
połowie mieszamy). Na talerzu układamy
indyka, pieczarki, frytki
@PachneImbirem: Tortilla z awokado,
szynką, serem
i pomidorami

Tortilla 60g (jedna
sztuka)
Wędlina z indyka 20g
Ser żółty lub
mozzarella 20g
Szpinak 10g
Awokado 20g
Pomidory 40g

Produkty układamy na tortilli, jak na zdjęciu
każdy na osobnej ćwiartce. Nacinamy tortillę
do połowy i składamy ćwiartka po ćwiartce.
Złożoną tortillę opiekamy na patelni grillowej
lub w opiekaczu. Gotowe!
@PachneImbirem: Włoskie roladki
z serem feta

Ser feta 30g
Pierś z kurczaka 150g
Rukola 40g
Suszone pomidory 30g
Jogurt naturalny 100g
Ryż 50g
Przyprawy: sól, pieprz,
oregano

Kurczaka rozbijamy tłuczkiem. Faszerujemy
podłużnym kawałkiem sera feta i rukolą. Zawijamy
roladki. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut (w
zależności od grubości kurczaka, jak nie jesteście
pewni czy gotowe to najlepiej rozkroić). Sos:
pomidory blenujemy z przyprawami i jogurtem.
Podajemy z ugotowanym ryżem.
@PachneImbirem:
Zapiekanka
z warzywami
i mozzarellą

Makaron 50g
Pierś z kurczaka 70g
Kalafior 100g
Papryka 70g
Marchew 50g
Jogurt grecki 100g
Mleko 100g
Mozzarella light 40g
Masło 10g
Mąka 5g
Sól, pieprz, curry, czosnek

Makaron gotujemy al dente. Warzywa drobno kroimy.
Kurczaka kroimy i przyprawiamy. W naczyniu układamy
makaron, kurczaka i warzywa. W rondelku roztapiamy
masło, wsypujemy mąkę i mieszając smażymy na małym
ogniu przez minutę. Wlewamy jogurt i mleko (ważne
@PachneImbirem: dlatego zadaje się sprecyzowane pytania, żeby nie dostawać nietrafionych odpowiedzi coleżanko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
zależy co lubicie i jaki ma być ładunek kalorii tak naprawdę, ale ja to bym poszła w jakieś sałatki
sałatka typu kozi ser, figi (ale raczej suszone), rukola, suszony pomidor orzechy włoskie? czy tam feta
ewentualnie gazpacho z grzanką i smaczną oliwą
ogólnie w lżejszą kuchnię śródziemnomorską bym szła, bo jest