Wpis z mikrobloga

Ogólnie to jak dożyję to za tak miecha będe miał sporo winogron i myślałem nad walnięciem jakiegoś wina jako że balonik 50l stoi.
Dla kompletnego nooba.
Jakie drożdze(winogrona raczej będą kwaśne)?
Dodawać pirosiarczyn do miazgi?
Ile fermentować w wiaderku?
Czy po fermentacji i przy przelewaniu do balonu można użyć sciereczki lnianej do odciśnięcia miazgi?
#winiarstwo
  • 3
@Kiciuk: Według upodobania, ja nie dodawałem pirosiarczanu, ale trzeba sporą czystość zachować, drożdże płynne dają lepsze aromaty. Ściereczki mogą oddać smak do wina lepsze są drobne sitka. Nigdy nie fermentowałem w wiaderku.
Jakie drożdze(winogrona raczej będą kwaśne)?


@Kiciuk: Lalvin 71B albo HD S62. Na allegro powinieneś znaleźć.

Dodawać pirosiarczyn do miazgi?


@Kiciuk: jeśli winogrona nie będą w fatalnym stanie to nie musisz, wystarczy, że w miarę szybko zaszczepisz drożdżami.

Ile fermentować w wiaderku?


@Kiciuk: do około 10 dni. W sumie to też w zależności od dojrzałości i samych winogron ale nie podejrzewam byś miał jakąś porządną odmianę przerobową. 10 dni wystarczy,
@Kiciuk: Na winogronach też są drożdże dzikie, niektórzy ludzie robią takie wina, na dzikusach, ale chyba tylko do 9% alkoholu mogą dorobić, z tego co pamiętam. Po co je zabijać ( ͡° ʖ̯ ͡°)