Wpis z mikrobloga

Mirki z #piwowarstwo - po czterech latach chce wrócić do warzenia. Mam kociołek Klarsteina, ale w cholerę zapomniałem jak to się robiło. Ma ktoś jakąś instrukcję krok po kroku jak zacierać, jak wkładać te siatki? Ewentualnie jakie nowości pojawiły się na rynku (ponoć jakieś chmielowe olejki)?
  • 21
@kuroszczur: jest film z warzenia na G30, co prawda to nie Klarsteina ale technicznie to to samo. Co do chmielina to od jakiegoś czasu jest Hopzoil ale opinie są bardzo mieszane raczej nie daje to tego samego rezultatu co chmiel, ostatnio na topie jest Cryo Hops, jeszcze nie próbowałem, ale z opisu wynika, że eliminuję dość poważną wadę prze chmielina czyli trawiastość, warto się zainteresować.
@kuroszczur: Tak, bo teoretycznie lepiej będzie przepływać przez całe młóto, ale jeżeli zamierzasz mieszać to bym nie zakładał. Mieszanie powinno zwiększyć wydajność, ale z drugiej strony ma to być kociołek automatyczny ;)