Wpis z mikrobloga

@ArekMaupa: Imperium Rosyjskie zdecydowanie kolonizowało, tylko nie Polskę, temu podkreśliłem miejsce - chodziło tylko o to państwo. Ważne by zaznaczyć, bo akurat widziałem Polaków mówiących, że to był literalnie kolonializm, no bo przecież był imperializm kulturowy ( ͡° ʖ̯ ͡°)( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@kiszczak: widzę, że kolega się zna, więc może uzyskam odpowiedzi na następujące pytania:
-jakie podatki, oprócz pańszczyzny musiał płacić chłop w XVII w. i jaką były one częścią jego dochodów?
- jak wygląda porównanie wymiaru pańszczyzny w XVII w. do wysokości obecnego podatku dochodowego?
- co takiego złego ludzie robili w czasach "kamienia łupanego"?
- jak wyglądały swobody niewolników w czasach rozkwitu cesarstwa rzymskiego ok. II w. ?
- dlaczego
  • Odpowiedz
  • 3
@kiszczak polecam książkę "Ludowa historia Polski" leszczyńskiego. W pewnym okresie właściciel ziemski mógł swojego chlopa zabić i sam był sobie sędzia w tej sprawie a jego chłopi nie mieli prawa opuścić ziemi do której byli przypisani.
  • Odpowiedz
@Titufe

W pewnym okresie właściciel ziemski mógł swojego chlopa zabić i sam był sobie sędzia w tej sprawie a jego chłopi nie mieli prawa opuścić ziemi do której byli przypisani.

Przecież ja to wiem xD
  • Odpowiedz
  • 3
@kiszczak ewidentnie nie masz pojęcia o temacie pańszczyzny w Polsce ale idziesz w zaparte. Nie mieli prawa uprawiać swojej ziemi bo rzadko taka posiadali, byli gorzej traktowani niż chłopi w innych krajach i są relacje gdy reprezentaci wyższych sfer z Niemiec byli zszokowani jak w Polsce się z nimi obchodzi. Do tego dochodzą księża którzy wyjątkowo podle traktowali swoje owieczki i golili ich ile się da. Taki trend utrzymywał się jeszcze
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Mistrzrozkimnki:

Czy wiesz w jaki sposob Mieszko I zdobywał pieniądze na rozwoj armii i swojego panstwa? Jaki status mieli w Rzeczpospolitej Szlacheckiej chłopi pańszczyźniani?

Co ma wspólnego współczesny wykopek z Mieszkiem czy szlachtą?
  • Odpowiedz
@Titufe

ewidentnie nie masz pojęcia o temacie pańszczyzny w Polsce ale idziesz w zaparte.

Idę w zaparte z czym? Bo nie do końca rozumiem. Z tym, że nie nazwałbym chłopa pańszczyźnianego niewolnikiem? Jeśli tak, to oczywiście: mimo, że łatwego życia taki chłop nie miał, to niewolnikiem w klasycznym rozumieniu tego słowa (i w takim jak to rozumie świat) nie był.
  • Odpowiedz