Wpis z mikrobloga

Czy kask HJC C91 to dobry kask? Wart zainwestowania 700 zł? W sieci znajdziemy przeważnie pozytywne opinie (oprócz słabej redukcji hałasu oraz konieczności dokupienia pinlocka, bo mocno paruje) na jego temat, ale, że bardziej ufam opiniom Mirasów, aniżeli randomowych stron w Internecie, to postanowiłem napisać tutaj. Może ktoś miał jakiekolwiek doświadczenie z tym kaskiem i będzie chętny do podzielenia się nim pod tym wpisem. Z góry dziękuję!
#motoryzacja #motocykle
mariobit - Czy kask HJC C91 to dobry kask? Wart zainwestowania 700 zł? W sieci znajdz...

źródło: comment_16586996260XOPRyZre4iTW1ZYApBg7a.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Cesarz_Polski: Problem polega na tym, że będzie to mój pierwszy, porządniejszy kask. Jeśli LS2 za 300 zł jest równie dobry, co HJC C91 za 700 zł, to wiadomo, że wybiorę LS2 - dla mnie bez różnicy. Tylko, czy naprawdę tak jest? Kuzyn twierdzi, że na kasku nie ma co oszczędzać, więc szukam czegoś porządnego.
  • Odpowiedz
@mariobit: skorupa z poliwęglanu czyli z grubsza z plastiku. szukałbym czegoś lepszego, włókno szklane itp. HJC ma kaski z tzw. PIM czyli wielowarstwowy kompozyt włókien szklanych, węglowych, aramidu itp. Zdaje się seria RPHA jest na tym. Mam rpha10+ i co prawda kupiony w przecenie bo był już modelowo leciwy ale zdaje się że miał homologację wyścigową co już tam coś mówi na temat bezpieczeństwa. Ten mój kupiłem przeceniony za jakies
  • Odpowiedz
@moonraker: gościu szuka szczękowca z blenda a ty mu polecasz kask typowo sportowy, który faktycznie jest dużo lepszy ale komfortowo na codzien klasę niżej.
  • Odpowiedz
@mariobit: j/w ja mam/miałem rpha st, żona ma is16, porządne kaski poza wada w mechanizmie szczęki w is16. Jednak jak wyżej Mirasy napisały, 700zl na szczekowca to trochę mało.
  • Odpowiedz
@mariobit: Kupiłem C90 za 500 zł i jestem zadowolony. Na początku było ciasno ale się ubił i mogę komfortowo jechać w długą trasę. Kupiłem biały połysk żeby się tak nie grzał, owady schodzą bardzo łatwo jak się woskiem skorupę potraktuje przed jazdą. Trochę ciężki, ale w jeździe nie przeszkadza. No hałas to wada tych szczękowców - powietrze musi jakoś opłynąć mechanizm szczęki. Na zestaw świateł, rond czy skrzyżowań równorzędnych fajnie
  • Odpowiedz