Czy mamy na sali jakiegoś inżyniera po mechanice i budowie maszyn który zna się na mes i może ocenić czy takie wykonanie lufy nie jest właśnie specjalne z jakiś przyczyn- wytrzymałościowych, rozkładów naprężeń itd. Bo wszyscy się śmieją z ruskiej lufy a pewnie specjalnie tak zrobiona jest. #ukraina #mechanika #mibm
@genesis12: to jest najprawdopodobniej lufa po splanowaniu czoła ale nie ufałbym wymiarom narzuconym na niej, taki efekt wizualny jest bardzo łatwo uzyskać obiektywem szerokokątnym nietrzymanym prostopadle względem powierzchni
No i c--j wie tak naprawdę skąd pochodzi to zdjęcie i jakiej lufy dotyczy
@genesis12: nie wiem czy to jest lufa, ale załóżmy że jest. Stal ma dosyć duży współczynnik rozszerzalności temperaturowej. Z tego powodu na przykład tłoki w silniku nie są okrągłe, ponieważ jak się na nie popatrzy z boku są miejsca gdzie jest tego tłoka „więcej”, a są miejsca gdzie „mniej” i jak przy spalaniu mieszanki tłok się nagrzewa to zaczyna rosnąć. Tam gdzie jest więcej materiału to „spuchnie” mocniej i tak
@genesis12 pewnie część naszych t72 też miała taka lufę i nic z tym zapewne nie było robione po prostu tak było a teraz sobie walczą na Ukrainie. Szukacie na siłę c--j wie czego
@genesis12: w każdym razie wyglada na s---------e XD. Ale z drugiej strony mogło być ucięte nieprostopadle do osi (tak jak się kroi kiełbasę by plasterki były większe) i stąd takie wyniki pomiarów. Buty osoby robiącej to zdjęcie mogą tu nas naprowadzać na brak profesjonalizmu XD
@genesis12: Sobie ukraińcy robią jaja z wraków bojowych wozów piechoty. Drganie harmonijne lufy i naprężenia wynikające z nierównomiernego nagrzewania się tej stali będzie powodować nie mniej nie więcej to że taka lufa nie będzie celna po kilku strzałach albo wcale. Plus może się powyginać przy pierwszym lepszym strzelaniu, a to spowoduje pęknięcia które mogą prowadzić do tego że się to rozleci. Lufy i ich grubość muszą być symetryczne. Wyczytałem te
@genesis12: o ile to nie jest podróba, to lufa kalibru ok 30 mm. Pasuje, bo montują takie armaty na masie ruskiego sprzętu, BMP-2 na przykład.
Nie wierzę że taka lufa może celnie strzelać. Raz, rozszerzalnosc termiczna, dwa jeśli przewód lufy ne jest w osi (tutaj: na całej długości s---------y tak samo), to od początku pocisk leci w bok. Nawet jeśli masz to poprawkę na celowniku, to w miarę rozgrzewania i
@genesis12: mam radzieckiego KBKSa. Co zabawne tez ma lekko nieosiowy przewód lufy, ale że kupiłem go za 300 zł to się nie przejmuję. Także skoro zrobili nieosiową lufę w skali małej to dlaczego nie mogli zrobić tego samego dla lufy dużej? :D
@BayzedMan: Ale obrońcy kacapów na wykopie wiedzą lepiej xD
To już w Polsce za PRLu robili rzeczy z gównolitu, ale z zachowaniem wymiarów. Mam ruskie klucze i nie pasują za nic do nakrętek, są jakieś wymiary pośrednie xD
źródło: comment_1658690535xZ39DoMXcOki4b9lPPbkvT.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
@autremonde: To akurat jest fakt
No i c--j wie tak naprawdę skąd pochodzi to zdjęcie i jakiej lufy dotyczy
*jakichś
#analfabetyzm
Drganie harmonijne lufy i naprężenia wynikające z nierównomiernego nagrzewania się tej stali będzie powodować nie mniej nie więcej to że taka lufa nie będzie celna po kilku strzałach albo wcale.
Plus może się powyginać przy pierwszym lepszym strzelaniu, a to spowoduje pęknięcia które mogą prowadzić do tego że się to rozleci.
Lufy i ich grubość muszą być symetryczne.
Wyczytałem te
źródło: comment_1658696269cH7H0d4q2q9cPriN9ce17j.jpg
PobierzNie wierzę że taka lufa może celnie strzelać. Raz, rozszerzalnosc termiczna, dwa jeśli przewód lufy ne jest w osi (tutaj: na całej długości s---------y tak samo), to od początku pocisk leci w bok. Nawet jeśli masz to poprawkę na celowniku, to w miarę rozgrzewania i
To już w Polsce za PRLu robili rzeczy z gównolitu, ale z zachowaniem wymiarów.
Mam ruskie klucze i nie pasują za nic do nakrętek, są jakieś wymiary pośrednie xD