Wpis z mikrobloga

Jak dzisiejsze laptopy (takie do 4000 zł, z dedykowaną kartą graficzną) radzą sobie z grami wydanymi do 2010 roku? Mam na myśli dokładniej to, czy dużo rośnie temperatura w trakcie grania w takie gry. Pomijam wyjątki w stylu Crysis 1 (chociaż może już jest zoptymalizowany, nie siedzę już za bardzo w temacie gier).

Czy jakbym odpalił na takim laptopie np. Hitman Blood money, Mass Effect 1, Bioshock, to mocno by się zwiększyły obroty wiatraków?

A może przy takich grach te nowsze laptopy radzą sobie bez problemu i można spokojnie grać nawet cały dzień, bez dyskomfortu w postaci hałasu i nagrzania sprzętu?

#gry #laptopy #laptop #pytaniedoeksperta
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@telegazeciarz: Mój HP Pavilion radzi sobie bez problemu. Przy grach nie słychać wentylatorów, jednak czuć pod palcami nagrzewanie urządzenia. Przy grach z 2010 nie jest to zbyt odczuwalne, ale jak już przejdziemy do nowszych tytułów to zaczyna być momentami nieprzyjemne
  • Odpowiedz
  • 0
@ktomizajalnazwy: Który model? Z którego roku? Ja mam 17-cd0022nw z 2020, dziewczyna ma model z 2021 i wszystko jest elegancko. Samo chłodzenie jest fajnie zrobione, bo na dwóch wentylatorach, więc jest stosunkowo ciche przy pełnej mocy. Może jakiś poprzedni model miałeś gdzie to było gorzej rozwiązane?
  • Odpowiedz
  • 1
@Tr8025: Nie wiem aż tak dokładnie. Kupiłem go na początku 2020. GTX 1650 i Ryzen 5 3550H w nim jest. Są gry, przy których te wiatraki chyba w ogóle nie chodzą nawet (np. Skyrim), ale są i takie, przy których ten laptop brzmi jak jumbo jet. Watch Dogs było taką grą na przykład, albo GTA V.
  • Odpowiedz
@ktomizajalnazwy: To ten sam model co mój, tylko z innym prockiem. Też mam GTX 1650, ale do pary z i7-9300H. Sprawdź czy w tle coś nie działa dziwnego, wyłącz wszystkie wspomagania systemu, tryb gry itd. U mnie zarówno GTA V i Watch Dogs elegancko śmigają bez robienia z wentylatorów odrzutowców. Sprawdź czy otwory wylotowe są drożne, może postaw lapa na podstawce chłodzącej i wtedy zobacz jak się będzie zachowywać. Sprawdź
  • Odpowiedz
  • 0
@Tr8025: W Watch Dogs to grałem świeżo po tym jak go kupiłem, więc raczej nie było mowy o jakichś działających w tle niechcianych programach i nie była to też kwestia brudu. Temperatury dochodziły do stówy z tego co pamiętam, ale ten procesor osiąga normalnie takie temperatury pracy z tego co czytałem. Sprawdzałem go MSI Afterburnerem. W sumie to on tak n-------ł już w momencie jak na nim Windowsa instalowałem, więc
  • Odpowiedz
@ktomizajalnazwy: Czyli albo coś jest z-----e, może warto byłoby sprawdzić czy wewnątrz wszystko jest poprawnie zamocowane, albo przy procku AMD tak jest. Najważniejsze, że nie przekracza temperatury maksymalnej
  • Odpowiedz