Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Mirki od trzech lat mam tak, że od słońca dostaje czerwone plamy i krostki. Teraz jak są takie upału mimo filtra 30 wysypało mnie. Tak mi się wydaje, że od słońca chyba że to potówki też? Biorę anty już kilka lat i nie miałam wcześniej takich cyrków. A moja skóra nic a nic się prawie nie opala tylko czerwona jest. Jestem na codzień bladoch. Może ktoś tak miał/ma coś doradzi? Co na te wysypki stosować by szybko zeszło? ;(

#pytanie #pytaniedoeksperta #dermatologia #lekarz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Trzesidzida: tak wiem ale co się wybieram to to zdąży zniknąć i nie idę ech. Nie oczekuje diagnozy ale licze że ktoś może podpowie jakieś patenty.
  • Odpowiedz
@o_n_a: a swędzi? Też mam coś podobnego i też znikającego po kilku h. Lekarka pierwszego kontaktu powiedziała, że to uczulenie na słońce. Dermatolog jak byłam w sprawie innego problemu bo wtedy nie miałam tego na skórze mnie zbyła bo nie było wysypki i nie było czego diagnozować (po za tym to NFZ) więc tak sobie żyje. Czasem częściej łapie czasem rzadziej z tendencją do łagodniejszych objawów z roku na rok
  • Odpowiedz
  • 0
@MirabelleCooper: swędzi. Mnie wysypie raz w roku i potem skóra na słońce już dużo lepiej reaguje. W tym roku wysypało mnie dopiero przy tym upale i pewnie dlatego że za niski filtr dałam. Takie cyrki na starość ech.
  • Odpowiedz
@o_n_a: podobna reakcja na słońce jest przy toczniu, przebadaj krew. Mam taki przypadek w rodzinie, raczej to nie to, ale krew i tak przebadaj ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@o_n_a: Próbowałeś zmieniać detergenty których używasz do prania? Kiedyś miałem podobny problem ale zmiana płynu do prania pomogła + zaprzestanie używania dezodorantów ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@o_n_a: Myślę że to typowe uczulenie na słońce - mój ojciec ma takie coś od 40 lat - każde pierwsze opalanie w roku (a nawet nie opalanie, bo nigdy nie leży typowo na plaży, a po prostu kontakt z większą ilością promieni słonecznych) to wyskakująca wysypka. Szukał wielu rozwiązań, nie znalazł. Teraz jak jedzie na urlop to zazwyczaj wystawia się na słońce dwa tygodnie wcześniej żeby do momentu rozpoczęcia wolnego
  • Odpowiedz