Wpis z mikrobloga

Dzien dywidendy minal @mBank dalej nic nie wie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

btw sa tu akcjonariusze #tesla ktorzy mieli akcje w mBanku podczas dywidendy w formie akcji? #gielda dostaliscie akcje czy hajs?
#gme
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Dzien dywidendy minal @mBank dalej nic nie wie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@kolin4: nie pomyliły ci się jakieś daty? Z tego co kojarzę to dopiero miało być jakieś głosowanie na walnym autoryzujące split 4 sierpnia
  • Odpowiedz
@krocionog: to byla dywidenta w formie akcji Każdy, kto będzie akcjonariuszem Tesli 21 sierpnia, dostanie dywidendę w postaci czterech nowych akcji spółki za każdą już posiadaną.
  • Odpowiedz
@gysnde: split a dywidenda w formie akcji to co innego. Na Twoim koncie efekt koncowy wyglada tak samo natomiast mechanizm jak dochodzi do podzialu ceny akcji jest inny.

Ale tu juz odbiegamy od tematu xD nadal szukam akcjonariuszy Tesli co mieli akcje w sierpniu 2020r i trzymali je w p---------u mBanku
  • Odpowiedz
Ale tu juz odbiegamy od tematu xD nadal szukam akcjonariuszy Tesli co mieli akcje w sierpniu 2020r i trzymali je w p---------u mBanku

@kolin4: ja nie miałem ale miałem kiedyś akcje w mBanku w których ustawiłem DRIP i nie mieli problemu z reinwestowaniem dywidend, myślę że nie będą mieli problemu z splitem dywidendowym i się normalnie pojawią w formie akcji.

A na infolinii nic nie wiedzą? To kogo oni tam
  • Odpowiedz
@gysnde: jak dostajesz dywidende w formie akcji to nie ma podstawy do opodatkowania, natomiast jezeli wyplaca w formie hajsowej to jak najbardziej dojebia Ci podatek
  • Odpowiedz