Aktywne Wpisy
Gours +41
Konfederacja obrzydziła całkowicie nawet cieszenie się z tego pierwszego od lat medalu w boksie xD widać, że tępa karyna
#paryz2024 #boks #konfederacja #polityka
#paryz2024 #boks #konfederacja #polityka
schweizer +17
Czy istnieje w calej Polsce choć jedna osoba, która by mogła z czystym sercem powiedzieć: "Nie lubię Igi Świątek"? Jej praktycznie nie da się nie lubić i absolutnie nie ma się do czego w jej przypadku przyczepić. Jedyne, czego jej Bóg poskąpil, to urody, ale poza tym dziewczyna ma dosłownie wszystko i jest swego rodzaju nadczłowiekiem.
#paryz2024 #tenis #siatkowka #polska #przemyslenia #
#paryz2024 #tenis #siatkowka #polska #przemyslenia #
Niestety złapałem covida wiec odpuściłem naukę na jakiś czas. Juz nie mam gorączki więc jedziemy dalej z tematem. Dotarłem do zagadnień związanych z kontekstem w DAX, a dokładnie filter context i row context. Ogólnie w miare to wszystko zrozumiałe dla mnie, aczkolwiek jedna rzecz nie dawała mi spokoju. Czemu część zaznaczona na żółto nie potrzebowała funkcji EARLIER. Cały ten kod ma za zasanie dodać "ranking" produktom gdzie 1 do najwyższa cena i im niżej tym niższa.
Postanowiłem, że nie idę dalej z książką dopóki tego nie zrozumiem dokładnie. Po obejrzeniu kilku filmików na youtube załapałem i w sumie to sam się teraz sobie dziwie czemu nie zakumałem od razu. No ale cieszę się, że się uparłem, bo zakładam że im dalej tym braki bylyby większe przez nie opanowanie czegoś tak podstawowego.
Część zaznaczona na żółto nie potrzebuje funkcji EARLIER bo przecież ona bierze wartości bezposrednio z obecnego row context czyli z wierszy w kolumnie zwróconej przez VALUES. Proste jak drut.
Swoją drogą może jakiś praktyk powie czy w praktyce używa się funkcji EARLIER czy raczej opiera takie rzeczy na deklarowaniu zmiennych? zdaje się że DAX byłby wtedy wydajniejszy a kod czytelniejszy.
#powerbi #businessintelligence #sql #tableau #programowanie