Wpis z mikrobloga

Nauka DAX dzień 3

Niestety złapałem covida wiec odpuściłem naukę na jakiś czas. Juz nie mam gorączki więc jedziemy dalej z tematem. Dotarłem do zagadnień związanych z kontekstem w DAX, a dokładnie filter context i row context. Ogólnie w miare to wszystko zrozumiałe dla mnie, aczkolwiek jedna rzecz nie dawała mi spokoju. Czemu część zaznaczona na żółto nie potrzebowała funkcji EARLIER. Cały ten kod ma za zasanie dodać "ranking" produktom gdzie 1 do najwyższa cena i im niżej tym niższa.

Postanowiłem, że nie idę dalej z książką dopóki tego nie zrozumiem dokładnie. Po obejrzeniu kilku filmików na youtube załapałem i w sumie to sam się teraz sobie dziwie czemu nie zakumałem od razu. No ale cieszę się, że się uparłem, bo zakładam że im dalej tym braki bylyby większe przez nie opanowanie czegoś tak podstawowego.

Część zaznaczona na żółto nie potrzebuje funkcji EARLIER bo przecież ona bierze wartości bezposrednio z obecnego row context czyli z wierszy w kolumnie zwróconej przez VALUES. Proste jak drut.

Swoją drogą może jakiś praktyk powie czy w praktyce używa się funkcji EARLIER czy raczej opiera takie rzeczy na deklarowaniu zmiennych? zdaje się że DAX byłby wtedy wydajniejszy a kod czytelniejszy.

#powerbi #businessintelligence #sql #tableau #programowanie
excelfinance - Nauka DAX dzień 3 

Niestety złapałem covida wiec odpuściłem naukę n...

źródło: comment_1658126463CQ55aEe98rT8aCaWp9nwVu.jpg

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@excelfinance: Poza tą książką tylko raz spotkałem się, że ktoś uzył tej funcji, ale ta osoba była bardzo początkująca i zmienne były jej obce ( ͡° ͜ʖ ͡°) Obecnie konteksty raczej ogarnia się zmiennymi, ale zrozumienie jak działa ta funkcja bardzo pomaga lepiej zrozumieć i utrwalić umiejętność poruszania się po nich.
  • Odpowiedz
@excelfinance: w książce z tego co pamiętam zostało to wyjaśnione, że ta funkcja była używana zanim zmienne zostały zaimplementowane do DAX'a i aby zachować kompatybilność z starszymi wersjami, funkcja ta dalej istnieje, ale jest funkcją martwą, zastąpioną całkowicie przez deklarowanie zmiennych.
  • Odpowiedz