Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PiotrFr: bo to jest wbrew pozorom bardzo ciekawy temat, o ile autor nie koloryzuje pewnych rzeczy. Dzisiaj UK się zamknęła, Holandię każdy zna, Hiszpania wiadomo. A tutaj wchodzi taka Francja, kraj hexagonu, potęga światowa od morza do morza, mam wrażenie że jest tak naprawdę najmniej nam znana. Fajnie by się dowiedzieć, jak tam się żyje i co taki zwykły francuz myśli o świecie.
  • Odpowiedz
@majorponury:

A tutaj wchodzi taka Francja, kraj hexagonu, potęga światowa od morza do morza, mam wrażenie że jest tak naprawdę najmniej nam znana

Też to zauważyłem a ciężko jednak pominąć tak duży kraj. Staram się nie koloryzować i zachować obiektywizm.
  • Odpowiedz
Jestem zaskoczony zainteresowaniem a przede wszystkim pozytywnymi reakcjami. Jest mi niezmiernie miło z tego powodu.

@PiotrFr: Mnie kiedyś @NadiaFrance zablokowała za tą grafikę ;( Powiedzcie jej że to nic złego przecież :D

A Francja to przecież atomowa globalna potęga, olbrzymi eksporter broni, unia frankofońska, masa terenów kontrolowanych na całym globie, własny przemysł i gigantyczne globalne marki. Lekceważyć ją mogą co najwyżej ludzie którzy własnego kraju nawet by nie wskazali
Saeglopur - > Jestem zaskoczony zainteresowaniem a przede wszystkim pozytywnymi reakc...

źródło: comment_16580776982sYMClb9580hvtSRV5Jsua.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Saeglopur:

Lekceważyć ją mogą co najwyżej ludzie którzy własnego kraju nawet by nie wskazali na mapie.

Ale jednak jest mocno pomijana jako kierunek emigracji.
A wydaje mi się takim fajnym łącznikiem między północą a południem, między Niemcami a Hiszpanią.
Z jednej strony duża gospodarka z możliwościami a z drugiej jednak dużo południowego luzu i dobry klimat
  • Odpowiedz
@taju:

jezyk

Ale w Skandynawii czy Holandii to są proste języki? Bo nie oszukujmy się to, że na magazynie wystaczy tam angielski nie znaczy, że we Francji tak się nie da.
A o biurokracji dowiesz się dopiero po czasie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@PiotrFr: bardziej chodzi o to, że w Skandynawii czy Holandii dogadasz się po angielsku, a we Francji bez szans. Miałem (co prawda epizodyczną, ale jednak) styczność z Francuzami (takimi bardziej z prowincji), starszymi i młodszymi i o zgrozo żaden z nich ani słowa po angielsku (fakt, że z prowincji tylko dodaje mocy temu argumentowi, bo na magazynie raczej doktorów nauk nie znajdziemy ( ͡º ͜ʖ͡º).
  • Odpowiedz
@Kasia123456789:

bardziej chodzi o to, że w Skandynawii czy Holandii dogadasz się po angielsku, a we Francji bez szans. A bądźmy szczerzy, wyjeżdżając na wakacyjną robotę raczej nie będziesz je uczuć języka

Przy pracy wakacyjnej nie ma problemu. Przecież tysiące Polaków jeżdżą co roku i nie znają języka. Zresztą niedaleko mnie jest szklarnia w której pracuje kilkadziesiąt Polek od lat, te same twarze a nie znają francuskiego ani nawet angielskiego.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@PiotrFr: moze być tak, że faktycznie wystarczy angielski, ale to raczej jeden z tych stereotypów z serii Niemki są brzydkie, polki najpiękniejsze a żabojady nie gadają w innym języku niż ojczysty ( )
Ja ma razie znalazłem tylko potwierdzenia tej ostatniej tezy, może się w przyszłości zdziwię
  • Odpowiedz
@Kasia123456789: nie chodzi o to czy wystarczy czy nie bo przy pracy sezonowej ma to małe znaczenie. Proste prace, zrobienie zakupów itp nie wymaga języka na dobrą sprawę.
Z angielskim na pewno łatwiej w rejonach turystycznych. U mnie na przykład jest dużo Anglików i jakoś sobie radzą. Mimo, że łatwiej pewnie dogadać się po hiszpańsku niż angielsku.
  • Odpowiedz
@Kasia123456789:

żabojady nie gadają w innym języku niż ojczysty

To jest mit akurat. Polakom się wydaje, że jak ktoś nie zna angielskiego to znaczy, że nie zna żadnego języka jakby tylko angielski istniał. W moich okolicach wszędzie uczą hiszpańskiego. Na wschodzie uczą niemieckiego. A z Anglikami nigdy się nie lubili i to są pewnie efekty. A na dobrą sprawę Francuz może mówić po swojemu w Belgii, Szwajcarii, Kanadzie, w wielu
  • Odpowiedz
@PiotrFr: Byku z nieba mi spadłeś. Kiedy i gdzie warto jechać surfować we Francji? Od grudnia do marca jest za zimno, nawet w 5mm?

Tym czy mało czy dużo według innych to się nie przejmuj. Twoja decyzja gdzie żyjesz jak się Tobie podoba to najważniejsze. Ktoś w Skandynawii może woli mieszkać bo mu się domki podobają, a ktoś w PL bo kocha zakupy w biedrze. Jak ktoś jest happy to
  • Odpowiedz
@Denx:

Od grudnia do marca jest za zimno, nawet w 5mm?

Nie. Bardziej mi chodziło o taką 100% stabilność pogody. Nawet wtedy temperatura wody na tej wysokości nie spada poniżej 12 stopni. A jak to w Atlantyku w listopadzie jednego dnia ma 20 a drugiego 13. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A gdzie? Po trochu wszędzie na Atlantyku tylko trzeba mieć odpowiednią plażę. Pływam tylko u siebie,
  • Odpowiedz
@Mirek007:

Z językami obcymi u Francuzów jest jeszcze gorzej u nas

Podobno u nas jest biegle a wg tego nie ma dużej różnicy między "Francuzami nie znającymi języków" a "wszyscy w Polsce znają angielski" ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie zmienia to faktu, że mieszkając na stałe w jakimś kraju trzeba znać miejscowy język, bez
  • Odpowiedz
@Mirek007:

W części Kanady (poza Quebec z większością się nie dogadasz po francusku, a samych ludzi z Quebec często ciężko zrozumieć), w części Szwajcarii

Nie mówiłem, że są to kraje w całości francuskojęzyczne ale można tam bez problemu pracować i żyć z francuskim. A francuski kanadyjski faktycznie jest specyficzny chociaż chyba mniej niż amerykański angielski vs uk
  • Odpowiedz