Wpis z mikrobloga

#kredyty #nieruchomosci #inflacja

Właśnie sobie przeczytałam, że kredytobiorcy zapłacą ostatnią ratę w tym miesiącu i kolejne 4 miesiące nic nie będą płacić w skutek wakacji kredytowych. Czy to na zdrowy rozum nie napędzi inflacji? Nagle ludziom zostanie w portfelu 3-5k więcej, więc będą więcej kupować, sklepy to zauważą i podbiją ceny, co w rezultacie doprowadzi do podwyżki stóp procentowych. Od stycznia ktoś z ratą 3 k będzie musiał płacić 5k. Dobrze rozkminiam?
  • 75
@little_muffin: Dla nowych kredytów 90%+ raty to odsetki, załóżmy, że jak w ankiecie wklejonej przez @Cierniostwor: 88% korzystających z wakacji kredytowych nadpłaci kredyt w wysokości jednej raty. Dla uproszczenia przyjmiemy 100 osób z ratą 3000.
Bez wakacji kredytowych: Zysk banku = 0,9x3000x100 = 270k, z obiegu znika kapitał czyli 0,1x300x100 = 30k.
Z wakacjami: Zysk banku = 0, ale za to z obiegu zniknie 3000x88 = 264k
Moje pytanie: Jak
Oj tak!!!! Większości kredyciarzy rata poszła x2, a do zimy 2,5, czyli kilka tysi mniej miesięcznie w portfelu i teraz to dopiero rzucą się na zakupy w biedrze…
Ludzie, myślcie trochę.
Czy to na zdrowy rozum nie napędzi inflacji?

@little_muffin: Na twój, niezdrowy, napędzi - a na zdrowy, nie napędzi. Praktycznie każdy, który ma na ratę to nadpłaci i pieniądze znikną z rynku, a ci co nie mają, to i tak nie mają gotówki. Banki zagrały bardzo nieładnie, gdy nie podnosiły przez długi czas oprocentowania lokat, przy jednocześnie windowaniu wskaźnika WIBOR i dzięki temu kosili ładnie pieniążki do siebie, a potem wiesz
@little_muffin: Niby tak ale nie. Bo nie 90% ludzi chodzi z kredytem na szyji. Nie każdy będzie szalał, to przecież to tylko 4 miesiące. I nie sadze ze aż taki zauważalny skok dla całego kraju. Nic się nie zmień. Będzie dalej po prostu #!$%@?
@gokihar: tez tak myslalam, ale teraz przeczytalam w artykule, ze nie, ze sobie moga wziac 4 pod rzad bo polowa roku juz minela xD dlatego mam takie rozkminy bo to sie rozmija z tym co planowano. Bo jakby to byl jeden miesiac na kwartal to ludzie by tak nie odczuli, ale jak to bedzie 4 pod rzad to przeciez czesc ludzi poniesie.