Wpis z mikrobloga

#lasypanstwowe #las #inwestycje #nieruchomosci

Mój tata ma parę hektarów lasu. Opłaca się to trzymać i można z tego czerpać jakieś zyski / inwesetować w jakiś sposób? Wiem, że są jakieś firmy, które robią wycinkę w lesie we własnym zakresie i odkupują te drzewo które zetną. Opłaca się to? Jakieś inne metody na zarabianie z lasu?
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sckb: moje nadlesnictwo jest np zainteresowane 30k m2 ale nie maja kasy i w sumie to nie sa zainteresowani ( ale jak ich pytasz to sa ale kupic nie chca )

Z ciekawosci znasz moze jakas firme ktora prowadzi wycinke na pniu na slasku ? Jak jest z formalnosciami w takim przypadku - po stronie firmy czy mojej jako "sprzedajacego" ?
  • Odpowiedz
@10minuteman: Na Śląsk mi daleko, więc nie pomogę. Co do formalności to zależy komu bardziej zależy. Miałem przykład, że osoba trzecia (nie właściciel gruntu i nie firma) załatwiała wszystko, od pozwoleń przez odbiorcę drewna, bo tak jej te drzewa przeszkadzały... Taką najważniejszą rzeczą, co mogę Ci doradzić, to wiedzieć czego i ile masz, czyli jak już wspomniałem: szacunek brakarski.
  • Odpowiedz