Aktywne Wpisy
Bobito +8
#ukraina #wojna #rosja #chiny #swiat #wydarzenia
Chiny opublikowały właśnie dokument na temat ich stanowiska w sprawie „politycznego rozwiązania kryzysu na Ukrainie”
1. Poszanowanie suwerenności wszystkich krajów
2. Porzucenie mentalności zimnowojennej
3. Zaprzestanie działań wojennych
4. Wznowienie rozmów pokojowych
5. Rozwiązanie kryzysu humanitarnego
6. Ochrona ludności cywilnej i jeńców wojennych
7. Zapewnienie bezpieczeństwa elektrowni jądrowych
8. Ograniczanie ryzyka strategicznego
9. Ułatwienie eksportu zboża
10. Zniesienie jednostronnych sankcji
11. Utrzymanie stabilności łańcuchów przemysłowych i
Chiny opublikowały właśnie dokument na temat ich stanowiska w sprawie „politycznego rozwiązania kryzysu na Ukrainie”
1. Poszanowanie suwerenności wszystkich krajów
2. Porzucenie mentalności zimnowojennej
3. Zaprzestanie działań wojennych
4. Wznowienie rozmów pokojowych
5. Rozwiązanie kryzysu humanitarnego
6. Ochrona ludności cywilnej i jeńców wojennych
7. Zapewnienie bezpieczeństwa elektrowni jądrowych
8. Ograniczanie ryzyka strategicznego
9. Ułatwienie eksportu zboża
10. Zniesienie jednostronnych sankcji
11. Utrzymanie stabilności łańcuchów przemysłowych i
grand_khavatari +61
A pamiętacie jak internet mobilny nie był tak powszechny i dopiero po przyjściu do domu ogarniało się co kto nam odpisał albo co nowego się pojawiło, albo czy nam wioski w plemionach nie zniszczyli
Wtedy ten status "online" to byl taki pewniak, że ktoś wrócił i siedzi w domu
#internet #nostalgia #gadugadu #neostrada #technologie #wifi
Wtedy ten status "online" to byl taki pewniak, że ktoś wrócił i siedzi w domu
#internet #nostalgia #gadugadu #neostrada #technologie #wifi
Skoro kredyciarze wyciągają swoje brudne łapska po jakieś wakacje kredytowe to osoby, które straciły pieniądze na giełdzie powinny dostawać "zapomogę inwestycyjną" wynoszącą np 75% ich strat - bo dlaczego niby nie?
#gielda #nieruchomosci #inwestycje
Jeśli ktoś brał kredyt w czasie covida i nie spodziewał się inflacji to niestety ale powinien zostać pozbawiony praw wyborczych.
@WhiskeyIHaze: xDDD Przecież wakacje kredytowe to jest fajna sprawa - jeśli weźmiesz i zapłacisz ratę jak zwykle to całość pójdzie na spłatę kapitału (a nie tak jak niektórzy teraz mają - rata 3000 zł i tylko 200 zł kapitału w tym) i dzięki temu wszystkie kolejne raty trochę zmaleją co sumarycznie daje duże oszczędności na kredycie.
Ewentualnie
Kredytobiorcy na tych
@WhiskeyIHaze: Nie, sugerujesz za to, że jak ktoś uważa skorzystanie z wakacji za dobry deal to jest debilem nie nadającym się do dalszej dyskusji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale skoro Ty chcesz być taki konsekwentny to zapytam - dlaczego nie przeszkadza Ci, że
@WhiskeyIHaze: Nic mi się nie odbije, bo nie jestem zakredytowana po same bile jak co poniektórzy ( ͡° ͜ʖ ͡°) A nawet gdybym była, to w odróżnieniu od Ciebie potrafię podejść do tematu obiektywnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Pantegram: to nie jest zmiana zasad gry. Zgodziłaś się na zmienne oprocentowanie podpisując umowę na taki kredyt. To, że bank nie oferuje produktu, który daje mu mniejszy zarobek to też nie jest zmiana zasad gry w jej trakcie.
Nie wiem skąd wniosek, że w ogóle mam kredyt i że na pewno na zmiennym oprocentowaniu ( ͡° ͜ʖ ͡°) Poza tym tak jak pisałam - w odróżnieniu od Ciebie jestem obiektywna, co oznacza, że moich opinii nie bazuję na tym, czy coś na mnie wpływa i jak, tylko oceniam to w oderwaniu od moich ewentualnych osobistych interesów...
@Pantegram: ok, przyjmijmy, że banki są też tutaj winne. Czy jeśli ta ustawa by nie weszła, ludzie by przestali płacić i jakiś bank czy banki by zbankrutowały to byłabyś za tym, żeby
@WhiskeyIHaze: Raczej nie, chociaż podczas kryzysu w 2008 r. ratowano banki dotacjami i chyba na złe Amerykanom to nie wyszło... Myślę że brakuje mi wiedzy ekonomicznej by moje zdanie w tym temacie miało sens ¯\
@WhiskeyIHaze: Np. w Niemczech i Szwajcarii, ale jak teraz sprawdziłam to to jest głupi argument, bo i tak mieli zerowe albo ujemne stopy... :/
Znowu: skąd taki wniosek? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ja stwierdziłam tylko, że to frajerstwo nie skorzystać z wakacji kredytowych, jak już są xD
@Pantegram: a jednak w temacie wpływu wakacji kredytowych na gospodarkę oraz system bankowy już masz wystarczającą wiedzę? nigdy nie zrozumiem kobiet. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Pantegram: ten rząd to się sam wybrał? nie wydaje mi się ( ͡° ͜ʖ ͡°) a to czy wybrali ich kredyciarze czy nie nie ma znaczenia. Skoro brałaś kredyt to znaczy, że masz powyżej 20lat. To
@WhiskeyIHaze: Pokaż gdzie niby oceniam wpływ wakacji kredytowych na gospodarkę ( ͡° ͜ʖ ͡°) A o wpływie na banki napisałam to, co wiedzą wszyscy i o czym sami bankierzy od kilku miesięcy trąbią ( ͡° ͜ʖ ͡°)
I tak, mam dużą wiedzę o ekonomii, bo się tym
@Pantegram: kompletnie nic. to wręcz bardzo dobre zachowanie.
@Pantegram: bo kobiety często mają problemy z logiką a tutaj mi wychodziło, że tak właśnie jest. Ale możliwe, że się nie wypowiadałaś o wpływie tych wakacji na gospodarkę a
@WhiskeyIHaze: Nie chodziło o refinans, tylko o aneksy do istniejących
@Pantegram: dwie opcje:
- gdyby nie zrezygnowały i część ludzi by na to nie przeszła a potem by nie spłacali kredytu to bank ma problem. tak trochę się ratują.
- liczą, że już te stopy nie pójdą zbytnio do góry a za 2-3 lata bedą spadki to chcą nałapać znów debili na wysokie stałe. Ale to mało
Dla mnie refinans to jak bierzesz w innym banku kredyt na pokrycie obecnego zobowiązania, czyli tzw. rolowanie długu (ewentualnie konsolidacja)... A aneksy do umów kredytowych podpisuje się jak np. zmieniasz okres kredytowania na dłuższy lub krótszy, co jest generalnie dość kosmetyczną IMO zmianą.
@Pantegram: to tak jak pisałem w Polsce to może inaczej działać bo w sumie kredyty też działają inaczej. np. w uk kupiłbym sobie dom na szczycie bańki za 500k funtów przy TVL 90%. po pół roku przychodzi krach, cena domu spada do 300k a mnie nie stać na spłatę. Więc oddaje