Nurtuje mnie pytanie o skorupki jaj. Czy te ciemniejsze plamy od wewnątrz na skorupce powinny być powodem do niepokoju? Jajka mają jeszcze 2 tygodnie sugerując się datą na wytłoczkach. #gotujzwykopem #jaja
@Seduire: Raczej wszystko ok, gdyby było zepsute to by cała rodzina już siedziała przy otwartym oknie próbując złapać świeżego powietrza. Często zdarza mi się jeść jajka tydzień-dwa przeterminowane i oprócz większej komory powietrznej niczym się nie różnią od świeżych. Te plamki wewnątrz to chyba zwykłe różnice w grubości wyściółki skorupki
@Seduire: "Robienie" skorupki trwa kilkanaście godzin, a jakość skorupki zależy od odżywienia kury, dostępności minerałów i tu mogą pojawić się przebarwinia, plamy i nierówności, które mogą świadczyć o kondycji i odżywieniu kwoki.
@Leel00: Tak czytałam o tym i myślałam, że to kwestia spraw związanych z zewnętrzną powłoką. A wnętrze raczej powinno być jednolitej barwy bez plamek. Zastanawiają mnie te plamki czy to nie realne zaczątki psutego jajka (grzybica bo już na takie coś trafiłam w opisach w necie - jednak plamki wówczas będą czarne, a nie jak tutaj szarawe.
Żółtko z tej skorupki prezentowało się prawidło, białko również - ale wnętrze skorupki mnie
Czy te ciemniejsze plamy od wewnątrz na skorupce powinny być powodem do niepokoju? Jajka mają jeszcze 2 tygodnie sugerując się datą na wytłoczkach.
#gotujzwykopem #jaja
wlewasz wode do szklanki / garnka, wrzucasz jajko -> jeśli wypływa -> popsute, jeśli nie -> dobre
wszystko ze względu na obecnosc gazów w jajku, które mogą świadczyc o psuciu się komórki jajowej kury.
Jak trzymasz w lódowce są bardzo trwałe
Żółtko z tej skorupki prezentowało się prawidło, białko również - ale wnętrze skorupki mnie