Wpis z mikrobloga

Tak w ogóle to przy zwijającym się przemyśle, recesji / stagflacji na horyzoncie i galopującej inflacji, jestem mega ciekaw jak przedsiębiorcy zniosą 2 podwyżki płacy minimalnej w 2023 roku ;D

Wzrost płac już w tym momencie nie nadąża za inflacją, a rząd planuje 2 podwyżki płacy minimalnej w 2023 - ciekawe skąd przedsiębiorcy na to wezmą pieniądze przy zwijających się zamówieniach i ogólnie gospodarce - PIS da kolejną tarcze antykryzysowa i będziemy mieć 60% inflacji za rok/dwa? ;D

A może bezrobocie wywali w kosmos?

Jakie widzicie wyjście z tej sytuacji? Bo ja tylko jedno - idzie kryzysik i bezrobocie - to jedyne rozwiązanie, aby zdławić inflację i nie zatopić żetona. Alternatywnie znowu dodruk i mamy hiperinflację w perspektywie kilku lat ;D

Jestem bardzo ciekawy co o tym myślicie i wołam @151346136 @del855 @LuciusMiximus i @LaurenceFass bo lubię czytać ich wypowiedzi.

Zapraszam do burzy mózgów ;D

#nieruchomosci #gielda #inflacja #bekazpisu
haha123 - Tak w ogóle to przy zwijającym się przemyśle, recesji / stagflacji na horyz...

źródło: comment_165676264924iTXSLV339WkZ4aW6kuta.jpg

Pobierz
  • 66
  • Odpowiedz
mówisz tak jakby już teraz bezrobocie wynosiło 10%. Dalej są braki kadrowe praktycznie wszędzie więc presja płacowa zmniejszy się ale nie zniknie.

zebys sie nie zdziwil...

Co roku studia wypluwają coraz mniej absolwentów uczelni wyższych, z których można by było zrobić potem dobrego pracownika w 2-3 lata

mniej i mniej, ale moze ich potrzeba jeszcze mniej? Rynek mial wchlonac miliony uchodzcow i co? Zatrudniono ich 250k.... to jest 1/4 jedna czwarta jednego
  • Odpowiedz
Przecież nawet taką żabkę bezobsługową musi ogarniać kilka osób i nie dwie osoby nie zatowarują kilkunastu żabek xddddd

a niby czemu nie? To jak wypelniane wielkiego automatu vedningowego - na magazynie przygotowuja kosze pod dany sklep, ktore wjezdzaja na dostawczaka 3,5t w kolejnosci objazdu, 20-30min i jazda do nastepnego. Zamiast 40 pracownikow na 10 klasycznych zabek masz 2 osoby.... a jak wg ciebei to niemozliwe to wez ich 4.... to jest 10x
  • Odpowiedz
i tu wracamy do ukraincow - powinni wypelnic WSZYSTKIE wakaty w biedrach lidlach itp.... wypelnily? a moze tak naprawde nikogo tam nie brakuje?...

@del855:
meh spora część nie chce pracować w takich robotach bo jest całkiem zamożna ¯\_(ツ)_/¯

automatyzacja bedzie prowadzila do bezrobocia w takich krajach jak PL, bo tutaj nie ma spolecznestwa opartego na wiedzy, wiekszosc ludzie bedzie calkowiecie nieprzydtana, a sznasa ze przerzuca sie na uslugi no jest.... jakas
  • Odpowiedz
jesli robot magazynowy zastepuje 3 magazynierow, to zastepuje 3 magazynierow, chyba ze ty uskuteczniasz jakas nowa logike wypowiedzi?

@del855: zastępuje 3 magazynierów, których nie było bo i tak brakowało ludzi do pracy
  • Odpowiedz
mniej i mniej, ale moze ich potrzeba jeszcze mniej?

@del855: najpierw piszesz, że potrzeba ludzi wykształconych a teraz się zastanawiasz czy nie trzeba jeszcze mniej absolwentów polibud etc.

jak cena zywnosci jeszcze troche podrosnie (robocizna tez) to skonczy sie na automatyzacji i tyle

@del855: no przecież to napisałem xd Rolnictwo to doskonały przykład jak wygląda ta cała ZŁA automatyzacja, nie ma chętnych do niskopłatnej i ciężkiej pracy to kończy się
  • Odpowiedz
@gupio:

Mitem jest, ze braki kadrowe ida u nas w miliony. Widziales kiedys przyslowiowa biedornke zamknieta z powodu brakow kadrowych? Albo ze towar w niej nie jest wylozony, puste polki i jedne kasjer odliczajacy minuty do zmakniecia sklepu? A moze zabka? A moze orlen? Albo amazon nie jest w stanie skompeltowac 20.000 przed swietami do magazynu? No cokolwiek zamkniete z powodu braku obslugii? Na pewno nie jedne janusz kalkulujace tanie sile
  • Odpowiedz