Wpis z mikrobloga

• 1
@m_ney: Racja, ja niestety dalej jestem w grupie osob ktore bardzo o----------y za gowniaka po gimnazjum i do dzisiaj plavze przez to co przezylem przez okres 3 lat ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Mirek__: a ja akurat źle nie wylądowałem decyzje podjąłem w miarę dobre a główne problemy pochodzą z rzeczy na które wpływu nie miałem
  • Odpowiedz
  • 2
@cybulion: Jakie dal bys podstawowe rady dla mnie jako 19 latka? Niestety bylem ciezkim dzieciakiem z ubogiej rodziny i wiele sie nie nauczylem od nich o doroslym zyciu…
  • Odpowiedz
@Mirek__: Ogólnie to z biologicznego punktu widzenia nie jesteśmy dorosłymi do ok. 25 roku życia, i np. kora przedczołowa (prefrontal cortex), część mózgu odpowiadająca za racjonalne rozważanie konsekwencji i świadome podejmowanie decyzji, nie jest w pełni rozwinięta mniej więcej do tego wieku. Myślę, że ważne jest, aby mieć swobodę do eksperymentowania i zmiany ścieżki życia chociażby do 30.
  • Odpowiedz
@cybulion:

Sluchaj rad osob starszych i madrzejszych. Nie mysl ze jestes najmadrzejszy.

100% zgody z drugim zdaniem, ale z tym pierwszym już niekoniecznie. Na pewno warto uważnie wysłuchiwać rad starszych, i brać je pod uwagę, ale z drugiej strony obecnie społeczeństwo zmienia się w dość dużym tempie, i być może bardziej niż kiedykolwiek ważne jest samodzielne myślenie. Mądrości starszych osób mogą być słabo aplikowalne do współczesnej rzeczywistości.
  • Odpowiedz
  • 1
@rivers666: Ciesze sie, ze zaczalem progesowac, znalazlem normalna prace rzucilem twarde uzywki 2 lata temu i zaczalem spotykac sie z ludzmi ktorzy przezyli wiecej niz ja. Mam nadzieje, ze nie poddam sie bo mimo, ze uklada mi sie zycie to psychika strasznie cierpi szkoda gadac ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Mirek__: ja dopiero ogarnąłem co chce robić w życiu i pracy w wieku 30 lat xD nie polecam nikomu robienia magisterki i specjalizacji w tym wieku, no ale lepiej późno niż wcale
  • Odpowiedz
Ogólnie to z biologicznego punktu widzenia nie jesteśmy dorosłymi do ok. 25 roku życia, i np. kora przedczołowa (prefrontal cortex), część mózgu odpowiadająca za racjonalne rozważanie konsekwencji i świadome podejmowanie decyzji, nie jest w pełni rozwinięta mniej więcej do tego wieku. Myślę, że ważne jest, aby mieć swobodę do eksperymentowania i zmiany ścieżki życia chociażby do 30.

@Byku-z-Plastiku: Chyba że chodzi o wybór płci, wtedy wiek tak około 7 lat
  • Odpowiedz