Wpis z mikrobloga

7 NAWYKÓW SKUTECZNEGO DZIAŁANIA – STEPHEN COVEY

“Dopóki jednak człowiek nie potrafi powiedzieć głęboko i szczerze: “Jestem taki, jaki jestem dzisiaj, z powodu wyborów, których dokonałem wczoraj”, dopóty nie może powiedzieć: “Wybieram inaczej”.

Widzimy świat nie takim, jakim on jest, ale takim, jakim jesteśmy – lub takim, jakim jesteśmy uwarunkowani, aby go widzieć.

Ogromną poprawę w naszym życiu możemy osiągnąć jedynie poprzez pracę nad korzeniami, paradygmatami, z których wypływają nasze postawy i zachowania.

Podczas gdy praktyki są specyficzne dla danej sytuacji, zasady są głębokimi, fundamentalnymi prawdami, które mają uniwersalne zastosowanie.

Sposób, w jaki widzimy problem, jest problemem.

“Istotne problemy, przed którymi stoimy, nie mogą być rozwiązane na tym samym poziomie myślenia, na którym byliśmy, gdy je tworzyliśmy” – Einstein

Nasz charakter jest wypadkową naszych nawyków. Nawyki są skrzyżowaniem wiedzy, umiejętności i pragnień.

Osoby zależne potrzebują innych, aby uzyskać to, czego chcą. Osoby niezależne mogą osiągnąć to, czego pragną, dzięki własnemu wysiłkowi. Osoby współzależne łączą własne wysiłki z wysiłkami innych, aby osiągnąć swój największy sukces.

Prawdziwa skuteczność jest funkcją dwóch rzeczy:

Produkcja: Co jest produkowane (złote jaja)

Zdolność produkcyjna: Aktywa produkcyjne lub zdolność do produkcji (gęsi)

Skuteczność leży w równowadze – równowadze P/PC. P oznacza produkcję pożądanych wyników, złotych jaj. PC oznacza zdolność produkcyjną, czyli umiejętność lub zasób, który pozwala na produkcję złotych jajek.
Przeczytaj dalej o 7 nawykach ludzi wysoce skutecznych...

#skrotsukcesu <-- do obserwowania
#ksiazki #produktywnosc #praca #psychologia #rozwojosobisty
asdfzxcvqwerty - 7 NAWYKÓW SKUTECZNEGO DZIAŁANIA – STEPHEN COVEY

SPOILER

“Dopók...

źródło: comment_1656082724V2G8tTXTJnTZsYEkS15Ldz.jpg

Pobierz

Czy przeczytałeś kiedyś książkę z dziedziny rozwoju osobistego?

• Tak 53.5% (23)
  • Nie 46.5% (20)

Oddanych głosów: 43