Aktywne Wpisy
Slabegeny +53
#przegryw czy to normalne że wynająłem pokój na noc w centrum dużego miasta i robie z ukrycia foty laskom? Czuje się trochę jak creeep ale w sumie to co mam robić skoro jestem brzydki?
pasterzzxc +252
Dziś 12 rocznica tej ikonicznej cieszynki.
#mecz
#mecz
Jak ją wprowadzam do wolframowej matematyki, to zależnie od złożoności równania jest ok, albo zupełnie nie potrafi jej zinterpretować. Przykładem mogą być chociażby układy równań, które napisane w składni LaTeX'owej są nierozpoznawalne dla wolframa.
\begin{cases}4x+2y=8\ 5x+3y=9\end{cases}
\dfrac{\dfrac{75+\dfrac{385}{13}\times \sqrt{7}}{\sqrt{8}-\left( \sqrt[3] {9}\right) ^{3}}}{974,11\times \left( \dfrac{13}{15}\right) ^{2}}
Można skopiować ww. kod i sprawdzić np. tutaj. Po wprowadzeniu ww. kodu w wolframie jest problem a symbolabie jest ok.
Szukałem jakiegoś konwertera składni i innych sposobów, ale nic sensownego nie znalazłem. Kontrprzykładem może być wspomniany wyżej symbolab, który ze składnią w LaTeX radzi sobie dobrze - ale nie mam tam konta premium, żeby zobaczyć i przeanalizować rozwiązanie krok po kroku.
Dodam że próbowałem korzystać z formuły: ToExpression["wyrażenie", TeXForm, HoldForm] ale bez zadowalających efektów.
#matematyka #wolfram #wolframalpha #wolframmathematica #informatyka #programowanie #latex
Z kolei dla układu równań, to już chyba nie jest tak fajnie. Wtedy polecenie solve 4x+2y=8, 5x+3y=9 załatwia sprawę, ale jednak musiałbyś robić ręcznie zmiany, czego zapewne chciałeś uniknąć