Wpis z mikrobloga

Dzisiaj w pracy usłyszałem teorię, że spadki na giełdzie itp to celowe działanie rządu i przygotowania pod reset długu publicznego, że wszystko już zostało uzgodnione z mag7 i dlatego też byli na zaprzysiężeniu, a wszystko idzie zgodnie z planem. Co o tym myślicie, ma to sens czy raczej teoria spiskowa?
#usa #gielda
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@stiepanov: jeśli reset długu publicznego miałby się odbywać poprzez dewaluacje pieniądza, to wszyscy posiadacze dolarów na tym stracą, ci od bigtechów też - no chyba, że załadują się w inne aktywa
  • Odpowiedz
  • 10
@stiepanov jak spadek akcji ma wywołać reset długu publicznego?
Już widzę jak prezesi największych firm w USA ryzykują swoje grube dupska, na grubych fotelach, za grube setki milionów, żeby pomarańczowemu klaunowi zrobić dobrze.
Wielki kryzys z 1933 i konfiskata złota, jako pozbycie się długu raczej nie przejdzie dzisiaj. Porozumienie plaza v2 też się nie uda, gdyż obecnie jest więcej liczących się potęg niż Francja, Niemcy i UK.
Jedynie co spadki na
  • Odpowiedz
@mexxl tak wywołać , że jest większy popyt na bondy i rentowności w końcu spadają. Mocne spadki mogą też zachęcić fed do emergency cut i pomóc w tym procesie.
  • Odpowiedz
  • 1
@mexxl: właśnie się zastanawiam czy nie chcą zrobić "kontrolowanej" powtórki krachu z ubiegłego wieku. Podoba mi się porównanie dewaluacji dolara do zabawy z zapałkami, pasuje jak ulał do obecnego prezydenta ( ͡° ͜ʖ ͡°). Dzięki za opinię
  • Odpowiedz
  • 0
@michelney przy takich spadkach i dalszym osłabianiu się dolara kto będzie kupował te obligacje? Chiny?
A już na pewno przy emergency cut będą kolejki chętnych.
  • Odpowiedz
@mexxl już pomijam to, że zabezpieczeniem różnych kredytów są często akcje wlasne lub podmiotu trzeciego. Przy tak sporych spadkach może się nagle okazać, że bank zażąda dodatkowego zabezpieczenia i nagle środki z inwestycji trzeba będzie przetransferowac na zabezpieczenie.

Ameryka od dawna dla przeciętnego Amerykanina jest krajem trzeciego świata. C-----a infrastruktura (od transportu publicznego poprzez takie p------y jak kanalizacja) skrajny rynek pracodawcy, gdzie ze względu na ubezpieczenie jakie daje Ci pracodawca, łatwa
  • Odpowiedz
@stiepanov: Może być w tym coś celowego - giełda i tak była tak nagrzana że lepiej przebić balonik wcześniej niż żeby był superkryzys jakiego jeszcze nie widzieli. Na razie można jeszcze zwalać na Bidena, a i do następnych wyborów daleko. Pożyjemy, zobaczymy. Mam nadzieję tylko że jak BTC będzie warty milion dolarów to ten milion nie będzie warty nowego passata w średniej wersji.
  • Odpowiedz
Dzisiaj w pracy usłyszałem teorię, że spadki na giełdzie itp to celowe działanie rządu i przygotowania pod reset długu publicznego, że wszystko już zostało uzgodnione z mag7 i dlatego też byli na zaprzysiężeniu, a wszystko idzie zgodnie z planem. Co o tym myślicie, ma to sens czy raczej teoria spiskowa?

@stiepanov: Myślę, że przeciętny wyborca Trumpka i Mózga będzie zaciskał zęby jeżdżąc swoją teslą kiedy skończy się tak, że dostanie
  • Odpowiedz