Wpis z mikrobloga

• 0
@Pietruchoowy po 3 km zawsze jest "spadek energii". Polega to na tym, że Twój organizm zauważa, że wysiłek jest dłuższy niż się spodziewał i postanawia przerzucić się na pozyskiwanie energii z tłuszczu, zamiast tak jak na początku z cukru.

To właśnie od tego momentu zaczyna się prawdziwy wysiłek jeśli chodzi o kondycję i utratę wagi jaki komuś na tym zależy.

Te 3 km to moment krytyczny i zależy w 90% od
  • Odpowiedz
@ziuaxa ile ten okres przejściowy zazwyczaj trwa? Podejrzewam że jest to mocno indywidualna sprawa, ale jakieś widełki mógłbyś określić dla początkującego biegacza?
  • Odpowiedz
@depralin: jak przy 2km zdychasz już to lepiej na marszo-biegi się przełącz. Możesz wziąc plan z neta "od zera do godziny biegu" i zacząć do jakiegoś srodkowego poziomu ;)
  • Odpowiedz
@ziuaxa: Ale bzdury wypisujesz.

As we’ve seen above, our body’s ability to metabolize is affected by whether we are running or working out in an aerobic or anaerobic way. When we maintain our aerobic threshold while running, our body can metabolize fats, proteins, glucose, and glycogen into energy. However, when we speed up into our anaerobic threshold, our bodies can only metabolize glucose and glycogen, and even those are not
  • Odpowiedz
  • 0
@ziuaxa
@echelon_
Ja żadnego tłuszczu palić nie chcę. Mam sporą niedowagę. Biegam by poprawić kondycję i tak po prostu "coś" robić :)

@PurpleHaze Biegam po pracy czyli po północy, więc nie ma prawie aut. Ten park obok mnie akurat nie jest w ogóle oświetlony, a i czuję się pewniej biegając po asfalcie/kostce gdzie dokładnie widzę na czym za chwilę stanę
  • Odpowiedz
Ja żadnego tłuszczu palić nie chcę. Mam sporą niedowagę.

@Pietruchoowy: Nie masz wyboru, palić tłuszcz i tak będziesz ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A jak chcesz poprawić kondycję to też rób wolne wybiegania. 80% czasu to powinny być wybiegania wolne, 20% czasu szybkie.
  • Odpowiedz
  • 0
@Pietruchoowy no to mam zła wiadomość, na aktywnym i regularnym bieganiu nie przytyjesz xD

Jasne, może się trochę zmienić przemiana materii, przy regularnym ćwiczeniu mogą pojawić się mięśnie na nogach, a te ważą więcej od tłuszczu, ale wszyscy* biegacze są szczupli. XD
  • Odpowiedz