Wpis z mikrobloga

Z praw Murphego. Językiem najlepiej znanym wszystkim programistom są przekleństwa. Właśnie doszedłem po długich badaniach, co gość rozumiał ponad 35 lat temu przez zmienną pod nazwą J(E). Przypisanie wartości przez przechwycenie kodu klawiatury.

#informatyka #programowanie
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@keton22: kiedyś sie tak pisalo w Basicu. Ale dojsc teraz co i jak to mordęga. Do tego kilka gosubów i goto po drodze, włącznie z goto z podprogramów. Skaczesz po pliku i dedukujesz. Komentarzy mało. Trzeba od końca grzebać, jak wyświetlana jest wartość zmiennej na ekranie z opisem to wiesz co w niej jest. I potem kolejno odgadujesz co znaczą zmienne które są wykorzystywane do jej obliczenia.
  • Odpowiedz
@keton22: daję radę ( ͡° ͜ʖ ͡°) Chodzi mi tylko wyciągnięcie kilku mechanizmów. A pewnie dalej będę je zmieniał.
Z qbasiciem nie miałem do czynienia za bardzo. Kojarzę, że taki był.
W sumie gdybym chciał przenieść kod to napisalbym jakiś parser automat do tego albo jakieś środowisko do odpalenia kodu. Taki własny interpreter. Na szczęscie tu nie ma wstawek w maszynówce i odwołania do pamięci są
  • Odpowiedz
@RotflCopter: Basic w nowszych formach jest używany, ale raczej takie rzeczy jak Visual Basic. Są też Basici inne, jakieś dziwne projekty.
Komercyjnie raczej nikt zwyklych basiców nie używa. Visual Basic po kompilowaniu może byc w jakichś firmach do malych aplikacji. Nie kazdy zaraz musi miec coś w środowisku sieciowym. A przy rozbudowanych formularzach z wieloma widgetami to moze być szybsze w realizacji niż grzebanie w html5, java czy python/php +
  • Odpowiedz