Wpis z mikrobloga

Witam szanowne grono ekspertów ( ͡° ͜ʖ ͡°) przymierzam się do wymiany kaloryfera w łazience, mieszkanie w bloku z wielkiej płyty. Chciałbym zmienić na kaloryfer drabinkowy ale bez przerabiania rur które i tak są zabudowane gk i glazurą. Czy jest to wykonalne i na co zwrócić uwagę przy wyborze kaloryfera oprócz jego wymiarów fizycznych? Planuję nająć "fachowca" ale grzejnik chciałbym zamówić wcześniej przez internet.

#remontujzwykopem #hydraulika
Syko - Witam szanowne grono ekspertów ( ͡° ͜ʖ ͡°) przymierzam się do wymiany kaloryfe...

źródło: comment_1655297248iqtHNQ0G9irIhfdiEO1Gv7.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Syko: witam serdecznie. Ja kupiłem najtańszy w castoramie kilka lat temu i działa bez zarzutu, dalej wygląda bardzo dobrze. Więcej p---------a miałem z administracja budynku, bo musieli spuszczać wodę z pionu itd. Niby można jakoś to zamrozić na czas wymiany, ale chłop powiedział że u mnie się nie da (nie pamiętam czemu)
  • Odpowiedz
@Syko: grzejnik z podłączeniem bocznym. Zmierz rozstaw przyłączy (od środku jednej rurki do środka drugiej) i szukaj jak najbliższego, a najlepiej takiego samego rozstawu w nowym grzejniku. Zwróć też uwagę na moc (W) grzania - powinna być minimum 100W na 1m2. Dokup jakiś zestaw termostatyczny za 60zł na allegro i zamawiaj fachowca. Podłączenie takiego zestawu powinno kosztować 250-300zł. Zgłoś się też do spółdzielni, aby spuścili ci wodę na czas wymiany.
  • Odpowiedz
@wypokowy_expert: i twardości wody która w wielkiej płycie jest fatalna i wszystko w bardzo krótkim czasie się zapycha. Kaloryfery wiecznie szumią a jak na wiosnę je zakręcisz to pewnie potem nie będą grzały (trzeba pukać w zawór żeby odskoczył) i co 2 lata płukać same kaloryfery, jak u mnie. Coś co w starych grzejnikach nigdy nie występowało.
  • Odpowiedz
@Syko: ten grzejnik nie jest czasem skośnie w stosunku do ściany za nim? Takie mam wrażenie, ale to może aparat przekłamuje.
Jak się sprawował ten grzejnik pod sufitem? Udawalo się nagrzać łazienkę bardziej niż pokoje?
Są drabinki z podłączeniem bocznym 50cm o różnych szerokościach. Popatrz na "termal erebus".
  • Odpowiedz