Wpis z mikrobloga

Bazylia w tym roku u mnie to był dramat, z 3 siewów nie wzeszło NIC XD dlatego postanowilam wyprobować sposób który migał mi na instagramie.
1. Kupic bazylię w doniczce, ja wzielam z warzywniaka - większe doniczki, więcej roślinek
2. Uciąć gałązki gdzieś na 1/2-1/3 długości - ma zostac 1-2 pary listków i łodyżka
3. Wstawic do letniej wody, zanurzone same łodyżki, postawić na słońcu na tydzień - 10 dni, wodę dolewać lub wymieniać jak zmętnieje

U mnie przez tydzień nie działo się praktycznie nic, juz straciłam nadzieję i bam, w trzy dni korzonki jak na zdjeciu.

Doły roślinek tez porozdzielałam i wszystko przesadziłam do dużej, ok 10l donicy - juz się ładnie rozrastają i myślę, że spokojnie pokryją moje zapotrzebowanie na bazylię przez caly sezon :)

#ogrodnictwo #ogrod
c.....i - Bazylia w tym roku u mnie to był dramat, z 3 siewów nie wzeszło NIC XD dlat...

źródło: comment_1655018657Z1fB7qsjoLkfBZUBt8emlc.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@chixi: my kupiliśmy w warzywniaku doniczke, wyjadamy górne listki właściwie do wszystkiego, zostawiamy dolne żeby roślinka mogła życ i póki co działa:) najlepsze świeże listki!
  • Odpowiedz
U mnie przez tydzień nie działo się praktycznie nic, juz straciłam nadzieję i bam, w trzy dni korzonki jak na zdjeciu.

@chixi: One często lubią więdnąć pomimo wstawienia do wody. Wtedy trzeba je włożyć w woreczek strunowy. Piszę to bo możliwe, że ktoś kiedyś wejdzie w Twój wpis, to od razu będzie miał protip w razie problemów :D
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@chixi: wiedna bo mają za suche powietrze. Jak zakryjesz tak, żeby podnieść wilgotność to nie będą wiednac i ukorzenią się prędzej. U mnie co roku tak rozmnożona bazylia rośnie jak zwariowana w pasywnym hydro na metodzie Kratky.
  • Odpowiedz