Wpis z mikrobloga

Czy w Waszych pracach też jako Java Developerzy jesteście odpowiedzialni za cały cykl wytwarzania oprogramowania?

#java #pracait #programowanie

Odpowiedz

• Tak 56.8% (50)
  • Nie 43.2% (38)

Oddanych głosów: 88

• 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bootcamp_java_developer: Gratulacje. W większych firmach developerzy są odpowiedzialni w większym stopniu za produkt. Niekoniecznie za devops, bo najczęściej są już do tego dedykowane platformy i ludzie, którzy to wspierają, ale akurat współpraca z ownerami, czy dema nie są niczym zaskakującym.
  • Odpowiedz
@bootcamp_java_developer: Nie, nie cofasz się, rozwijasz się i w pewnym stopniu zabezpieczasz sobie przyszłość, żeby nie być zamkniętym w złotej klatce Javy... No i dlatego nazywamy się "Software Developerami" bo rozwijamy produkt całościowo (trochę jak deweloper który prowadzi budowę) a nie tylko klepiemy kod jako "Programista" czy "Koder" (jak jakiś pomocnik murarza na budowie) - zresztą dzięki temu współcześnie chyba niewiele jest osób które narzekałyby na bycie głupią "Code Monkey",
  • Odpowiedz
@bootcamp_java_developer: Tym się różni programista od software developera - programista tylko klepie kod, developer jest analitykiem, architektem, programistą, testerem i wdrożeniowcem. Każdym po trochu, w różnych firmach / zespołach w różnych proporcjach, czasami ma się eksperta do pomocy (albo na odwrót, pomaga się ekspertowi w prostszych zadaniach), ale zawsze.
  • Odpowiedz
@bootcamp_java_developer: dzisiaj bycie Java Developerem to tak naprawdę ogarnianie wszystkiego wokół faktycznego serwisu poprzez CI/CD, kolejki, deploye, dokumentacje i jeszcze będą od ciebie chcieli żebyś im front ogarnął. Bycie Java Devem to dzisiaj jest rak totalny, nie wiem czy którykolwiek język wymaga od developera takiej wszechstronności.
  • Odpowiedz
@whoru: no właśnie czasem miewam takie myśli, akurat studiowałem infe, mam paru znajomych z którymi mam kontakt i np. znajomy C++ developer powiedział mi że tyka tylko to co ma w cpp zrobić i dla niego mój zakres obowiązków to była jakaś abstrakcja.
  • Odpowiedz
@bootcamp_java_developer: pisanie w JS czy C++ to zazwyczaj jeden codebase (monolit), a w przypadku Javy dziesiątki mikroserwisów. Gdyby pisanie w Javie również było na zasadzie monolitu to takiej wszechstronności by nie było. Granulacja architektury całego systemu powoduje to, że na skutek tego trzeba rozwiązać wiele innych powstałych problemów - i tu wchodzisz ty, czlowiek orkiestra, java developer.
  • Odpowiedz