Wpis z mikrobloga

#programowanie #grafika #gimp #html

mam sobie plik graficzny (powiedzmy że pic rel), w którym chce sobie wydzielić na stronce html klikalne obiekty (kolejne pudełka), które jak kliknę to zmienią kolor - czego najlepiej użyć?

myślałem o .svg i wyznaczeniu ścieżek, ale to kupa roboty żeby każde pudełko obklikać po kolei żeby zapisać coordy (chyba że ktoś poleca tool, który to robi automatycznie po krawędziach)

użycie i nie pozwala na własne css https://stackoverflow.com/a/71075936, zresztą tak samo musiałbym wypisać koordynaty

jeszcze myślałem nad opcją, żeby w jakimś gimpie podzielić to na warstwy .png po kolorze, ale to nie dość że zajedzie network (wczytanie 5 obrazków wysokiej rozdzielczości na raz, a w przyszłości pewnie więcej), to w dodatku i tak nie rozwiązuje problemu wyznacznia hitboxów
ehhhh - #programowanie #grafika #gimp #html

mam sobie plik graficzny (powiedzmy że...

źródło: comment_1654622600MxM5Et2tetCoDUkO4fK4f9.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lukaszw_: Nie, bo będę musiał sobie rozmieścić pudełka sam na pliku i jeśli pudełek nie będzie 5, a 100 to zacznie się robić problem. Chciałem automatyczny tool, który po prostu pozwoli mi wydzielić hitboxy bez jakiegokolwiek ręcznego grzebania w pliku i w sumie automatyczny konwerter na svg daje rade, tylko wcześniej musiałem trochę pokombinować z obrazkiem źródłowym, żeby konwerter dobrze go "zjadł", a następnie wrzuciłem w html przerobiony svg z
  • Odpowiedz