Aktywne Wpisy
kutang__pan +29
iforgotmypass_ +165
Na portalu Wykop.pl, gdy słońce chowa się za horyzontem, a cisza nocy zaczyna oplatać cyfrową przestrzeń, rozpoczyna się niezwykły spektakl. Nocna zmiana. To moment, w którym z ukrycia wychodzą wykopowi czołgiści – osobliwy gatunek, który żeruje wyłącznie po zmierzchu. Ich ulubioną pożywką są plusy, które zdobywają w zamian za swoje trofea – zdjęcia czołgów.
Każdy czołgista doskonale wie, że im bardziej unikalny lub historyczny pojazd zaprezentuje, tym więcej plusów uda mu się zgromadzić. Ta swoista waluta społeczna pozwala im przetrwać kolejne noce, podczas gdy inni użytkownicy portalu mogą jedynie obserwować tę fascynującą grę. Zdjęcie lśniącego T-34 lub majestatycznego Leopard 2 to jak rzucenie świeżej zdobyczy w wir nocnej aktywności. Inni czołgiści natychmiast pojawiają się, reagując plusami niczym stado głodnych zwierząt.
I tak, noc po nocy, portal tętni życiem pod ciężarem tych stalowych kolosów, których cyfrowe odbicia fascynują zarówno specjalistów, jak i laików. Czołgiści zaś, z poczuciem dobrze wykonanego zadania, znikają o świcie, by powrócić kolejnej nocy.
Czytała:
Każdy czołgista doskonale wie, że im bardziej unikalny lub historyczny pojazd zaprezentuje, tym więcej plusów uda mu się zgromadzić. Ta swoista waluta społeczna pozwala im przetrwać kolejne noce, podczas gdy inni użytkownicy portalu mogą jedynie obserwować tę fascynującą grę. Zdjęcie lśniącego T-34 lub majestatycznego Leopard 2 to jak rzucenie świeżej zdobyczy w wir nocnej aktywności. Inni czołgiści natychmiast pojawiają się, reagując plusami niczym stado głodnych zwierząt.
I tak, noc po nocy, portal tętni życiem pod ciężarem tych stalowych kolosów, których cyfrowe odbicia fascynują zarówno specjalistów, jak i laików. Czołgiści zaś, z poczuciem dobrze wykonanego zadania, znikają o świcie, by powrócić kolejnej nocy.
Czytała:
Mam kredyt na mieszkanie, bralem niedawno. Mam do splaty okolo ~320k. Mam tez ponad 120k oszczędności i co miesiąc rośnie o kilka k bo mamy malo wydatków z dziewczyną. Mialem w planach zrobic w mieszkaniu lazienke i kuchnie, które na ten moment sa ok, ale przydałaby im sie jakis maly remont. To koszt minimum 40-45k za wszystko (cena weryfikowana, wiec d--a cicho jesli ktos mi powie ze tyle to kosztuje sam przyjazd fachowcow)
Teraz się zastanawiam co byloby lepsze - szybka nadpłata kredytu, zmniejszając sobie rate kredytu czy okres kredytowania z zamiarem splaty wszystkiego w 5 lat i dopiero wtedy przejmowac sie remontami czy zainwestowac teraz w remont, bo kto wie czy czasem za rok dwa materialy i robocizna nie beda drozsze a i pewnie mieszkanie wzroslo by cenowo atrakcyjnie na rynku nieruchomości? Problemy pierwszego swiata.
#nieruchomosci #kredythipoteczny #mieszkanie
Nadpłacaj ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co cię powstrzymuje przed zmniejszeniem długu, który cały czas rośnie?
To chyba na jakiś krótki okres ten kredyt, u mnie przy jeszcze 22 latach spłaty odsetki aktualnie to 75%
raty ( ͡
@Akman: Ze zmniejszeniem rarty.
@eskejper: jak do wyboru jest konsumpcja vs nadpłata kredytu to nadpłata
@RumunElfik2137: bank mi radzil ze przy moich dochodach, jesli sa pewne, lepiej wziac na 25 lat bo odsetki mocno wtedy spadają. A chcialem brac na 30 bo chcialem mieć niska rate. Różnica 300-400zl na miesiac, do przelkniecia.
Zdecydowanie nadplacalbym :)
@Akman: Tak, ale mając mniejszą ratę, łatwiej nadpłacać - efekt podobny do skrócenai okresu, ale za to masz pole manewru w razie nieprewidzianych zawirowań.