Wpis z mikrobloga

@ernestochefujara: Warto, nie państwo ci nie ukradnie (odebranie tych środków jest porównywalne z odebraniem tego co masz na rorze czy lokacie). Środki są w dedykowanych TFI większości dużych banków które inwestują te pieniądze zgodnie z twoim wiekiem (im bliżej starości tym defensywniej np w obligacje). Jesli ci się to nie podoba - zawsze możesz wypłacić składki swoje i pracodawcy tracąc tylko państwowe dodatki.

Podsumowując, jeśli nie jesteś rekinem samodzielnych inwestycji, kosztem
@ernestochefujara świetna sprawa na krótkoterminowe oszczędzanie, nie rozumie. Ludzi którzy rezygnują.

Po 2-3 latach oszczędzania na PPK moich wpłat w sumie było ok 2,3k a wyciągnąłem ponad 3 jak wypłaciłem.

Jako plan oszczędzania na emeryturę nie polecam, jednak ludzie zapominają, że w każdym momencie można wypłacić i zarobić na tym co dopłaca pracodawca minus podatek.
@Hieronim_Berelek: Oczywiście że tak, ale odniosłem się do tego w pierwszym wpisie. Ty kupisz, ja kupie inny mirek kupi. Ale większość halin i cześków z państwowych kołchozów nie kupią i wydaje mi się że dla nich mechanizm PPK jest ok bo niejako zmusza ich do zabezpieczenia się przed bankructwem ZUSu. A że polak nie lubi do niczego być zmuszany to PPK ma bardzo złą opinie moim zdaniem całkiem niesłusznie.
@czlowiekbutelka: Oczywiście że trzeba zmuszać ludzi do oszczędzania, jak i do np. kupowania OC, ale jak chcieli zwiększyć kwotę to trzeba było podnieść składkę emerytalną.

Powiem tak, prędzej środki z PPK zostaną przetransferowane do ZUS, niż ten drugi zbankrutuje ;]

A mówienie że można te pieniądze wypłacić zanim rząd zmieni prawo jest mocno naciągnę, ustawę da się zmienić i wprowadzić w życie w 24h.

29 listopada 2016 r. przejdzie więc do
@Hieronim_Berelek: #!$%@? wafla

Przy zwrocie należy mieć jednak na uwadze to, że wypłata nie obejmie całości zgromadzonych środków. Zostanie ona pomniejszona o dopłaty pochodzące ze środków publicznych (wpłata powitalna
i dopłaty roczne
), 30% środków pochodzących z wpłat pracodawcy oraz 19% podatek od zysków kapitałowych wypracowanych przez pozostałą część środków, pochodzącą z wpłat pracodawcy oraz wpłat pracownika.

https://www.mojeppk.pl/aktualnosci/Wczesniejsza-wyplata-srodkow-z-PPK---to-oczywiscie-mozliwe-.html
@Hieronim_Berelek: nie, na PPK masz 3 osobne koszyki i w tych 3 osobnych koszykach są osobno kupowane jednostki uczestnictwa w programie PPK.

W przypadku rezygnacji z PPK cały koszyk z dopłat od państwa jest wywalany do kosza. Ty dostajesz udziały z 100% swojego koszyka + 70% koszyka od pracodawcy (pozostałe 30% koszyka od pracodawcy też idzie do Ciebie, tylko nie bezpośrednio jako $$$ tylko na subkonto w zus)
@czlowiekbutelka: Nick jak i twój awatar idealnie obrazuje, że masz nie więcej jak 15 lat i nie masz pojęcia chłopcze o czym #!$%@? ;) ZUS to instytucja państwowa, nie może upaść bo gdyby upadła to państwo się rozpadnie a na to i tak są ubezpieczenia. Emeryture dostaniesz pod warunkiem syneczku, ze bedziesz w przyszlosci pracowac legalnie na umowie, bedziesz odprowadzac skladki i nie skonczysz jak bezdommy "bo a i tak zus
Ty nie widzisz urwo, ze to sie nie opłaca?

@userrrr: Mnie się opłaca, nie moja wina że jesteś matołem z magazynu, co zarabia minimlną i mu pracodawca kity wciska.

@czlowiekbutelka: Userr OIDP jest chyba trochę upośledzony - wielokrotnie się chwalił, że a to pracuje na czarno (kilak tygodni), a to na najgorszym możliwym cywilnoprawnym (chyba dwa miesiące), a to ma plany emigrowania na zmywak na zachód czy tam do zbierania