Aktywne Wpisy

Soothsayer +185
Z okazji moich urodzin życzę wam wszystkim sukcesów (ale mniejszych niż moje)

onionhero +118
Byłem wczoraj na festiwalu pierogów, czy coś w ten deseń na Podkarpaciu.
Przy okazji odbywały się zawody w jedzeniu pierogów na czas, myślę sobie - podejdę bliżej, zobaczę ile ktoś wpier@#%.
Tymczasem zonk, koleś zakrztusił się pierogiem i upadł na ziemię, było blisko do powtórzenia scenariusza niedoszłego inwestora Wisły Kraków. Szybko podbiegli strażacy z OSP i robili czyn Heimlicha jakieś 40 sekund, podbiegł też mój różowy z uwagi na to czym się zajmuje.
Na
Przy okazji odbywały się zawody w jedzeniu pierogów na czas, myślę sobie - podejdę bliżej, zobaczę ile ktoś wpier@#%.
Tymczasem zonk, koleś zakrztusił się pierogiem i upadł na ziemię, było blisko do powtórzenia scenariusza niedoszłego inwestora Wisły Kraków. Szybko podbiegli strażacy z OSP i robili czyn Heimlicha jakieś 40 sekund, podbiegł też mój różowy z uwagi na to czym się zajmuje.
Na
źródło: IMG_8423
Pobierz

Żródło:
https://www.orlen.pl/pl/relacje-inwestorskie/informacje-finansowe/dane-makro/2022
źródło: comment_16542404741a8ZNOggPK6fET7PoVaWIc.jpg
Pobierzw skrócie chodzi o to, że Orlen 'musiał' nabić te marże z powodu strat na konkraktach krótkoterminowych.
https://businessinsider.com.pl/gielda/wiadomosci/placimy-na-stacjach-rekordowe-marze-orlen-nadrabial-strate-na-kontraktach-co2/nelfs3b
Pokrętną logiką tłumaczą więc że putin wywołał straty, straty trzeba było załatać marżą, no to płacimy wszyscy.
Tylko pytanie gdzie są rezerwy, które powinny być przewidziane na takie akcje? Ano właśnie, te dawno przejedzone w 500+, 13tkach i innych kiełbasach wyborczych.
źródło: comment_1654244054DDwPCsMFtVxtiFb7ScnvCg.jpg
Pobierz"Mimo powrotu do standardowej stawki VAT ustalonej przez UE i Donalda Tuska, rząd i Orlen wspólnym wysiłkiem sprawili, że ceny na stacjach paliw nie wzrosły, a nawet spady o 3 grosze!"
I czy aby oni nie jadą jeszcze na topie Ural a cenę brenta podają?
Jak pisaliśmy ostatnio, PKN Orlen wykorzystywał w ub.r. na szeroką skalę grę na instrumentach pochodnych do wzrostu zysku na poziomy bliskie historycznego rekordu. Głównie grał na kontraktach na emisję CO2. Póki cena CO2 dynamicznie rosła, to rosły z tego tytułu i zyski koncernu. Orlen część
Komentarz usunięty przez autora