Otóż chciałem poznać ten słynny #laravel, ale od razu najnowszą wersję nr 9 (bo i tak zanim poznam to będzie przestarzała)
- Utworzyłem lokalnie projekt: composer create-project laravel/laravel fakturomat :-) - Wrzuciłem przez FTP na hosting produkcyjny (praca na produkcji to moje hobby) - Upgrejdnąłem hosting, żeby PHP 8 działało - Działa, ale w stopce strony witającej pojawia się informacja: Laravel v8.83.14 (PHP v8.0.14)
Pytanie brzmi: co mogłem zrobić nie tak, że Laravel jest dalej 8.x, a nie 9.x? Ja jestem z czasów prehistorycznych, nie ogarniam tego całego composera. #php #programowanie
@Jefrey: Podejrzewam, że composer create-project stworzył ci projekt na "domyślnej" wersji. Chyba takie coś: composer create-project laravel/laravel="9.*" fakturomat stworzy ci projekt na wersji 9.
dzięki, spróbuję! (co za czasy, że nie da się normalnie ściągnąć pliczku zip)
@Jefrey: dzięki Bogu, że nie trzeba już ściągać pliczka zip i nawet z tym nie handluj. Pochodzę z czasów gdy IE6 miał oddzielny CSS i doceniam to, w którą stronę idzie technologia ( ͡°͜ʖ͡°)
@mariecziek: oraz @wiesiu2: zagadka rozwiązana - otóż na kompie na którym zapuszczałem composera miałem PHP 7.4 i dlatego composer ściągnał mi Laravel 8. Wyjaśnił mi to łopatologicznie na ekranie jak próbowałem wymusić 9 zgodnie ze sugestią. Cwana bestia!
Wrzuciłem PHP 8.0, composera też upgrejdnąłem na 2.x i poszło jak z płatka - Laravel 9 ściągnięty.
Dziękuję Panowie za porady, życzę miłego dnia i smacznej kawusi :)
- Utworzyłem lokalnie projekt:
composer create-project laravel/laravel fakturomat:-)- Wrzuciłem przez FTP na hosting produkcyjny (praca na produkcji to moje hobby)
- Upgrejdnąłem hosting, żeby PHP 8 działało
- Działa, ale w stopce strony witającej pojawia się informacja: Laravel v8.83.14 (PHP v8.0.14)
Pytanie brzmi: co mogłem zrobić nie tak, że Laravel jest dalej 8.x, a nie 9.x? Ja jestem z czasów prehistorycznych, nie ogarniam tego całego composera. #php #programowanie
Chyba takie coś: composer create-project laravel/laravel="9.*" fakturomat stworzy ci projekt na wersji 9.
@Jefrey: dzięki Bogu, że nie trzeba już ściągać pliczka zip i nawet z tym nie handluj. Pochodzę z czasów gdy IE6 miał oddzielny CSS i doceniam to, w którą stronę idzie technologia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Jefrey: można łatwiej
git clone [https://github.com/laravel/laravel.git](https://github.com/laravel/laravel.git) fakturomatWrzuciłem PHP 8.0, composera też upgrejdnąłem na 2.x i poszło jak z płatka - Laravel 9 ściągnięty.
Dziękuję Panowie za porady, życzę miłego dnia i smacznej kawusi :)